Šéf SOV Siekel: Budem očakávať, aby sa naši športovci nestratili a dosiahli adekvátne výsledky

NETKY.SK • 8 Február 2017, 17:44 • 2 min
Šéf SOV Siekel: Budem očakávať, aby sa naši športovci nestratili a dosiahli adekvátne výsledky

BRATISLAVA - Slovenský olympijský výbor (SOV) má povinnosť pripraviť reprezentantov, ale nedokáže ovplyvniť ich športový výsledok. Rok pred zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu (9.-25. februára 2018) to povedal prezident SOV Anton Siekel.

slovakia

left justify in out

Šéfom slovenského olympizmu sa stal na jeseň a tak ho čakajú premiérové hry v kľúčovej funkcii: "Relatívne môžem povedať, že ešte máme dosť času, ale ten predsa len beží. Som plný očakávaní, bude to úplne iná pozícia ako hosť alebo účastník, sám som zvedavý. Budem rád, keď každý športovec odvedie maximálny výkon a bude spokojný sám so sebou. Počet slovenských zástupcov nerád odhadujem a ani to robiť nebudem. Máme ešte trocha času, s napätím budem očakávať, komu sa podarí kvalifikovať. Ponechávam to zatiaľ otvorené, na jednej strane to bude o počte, ale na druhej aj o kvalite, aby sa naši športovci nestratili a dosiahli adekvátne výsledky."

 

Z Kórejskej republiky sa už vrátila jedna delegácia SOV, ktorá priniesla nové poznatky o preprave, príprave športovísk. Do dejiska budúcoročných ZOH sa v nadchádzajúcom období chystajú tiež prezident s generálnym sekretárom Jozefom Libom. "Chceme sa aj osobne presvedčiť, ako to je s ubytovaním, komplexným zabezpečením. Pracujeme na viacerých úrovniach a veľmi usilovne," zdôraznil Siekel, ktorý však ešte predtým zamieri do tureckého Erzurumu, kde sa od 11. do 18. februára koná XIII. zimný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF).

 

Zo SR tam pocestuje štyridsiatka mladých športovcov, celá výprava bude mať 62 členov. Organizátori vymysleli v každom tíme novú pozíciu ambasádora, v slovenskom ju zastane lukostrelecká účastníčka OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro Alexandra Longová. Na poste olympijskej atašé sa predstaví bývalá biatlonistka Martina Halinárová. Šéfom výpravy sa stal Boris Demeter, SOV po prvý raz uplatnil nové pravidlo, podľa ktorého vedúcimi slovenských výprav na olympijských podujatiach budú zamestnanci športového oddelenia a nie členovia výkonného výboru ako dosiaľ.

 

"V sobotu ráno odlietam s výpravou mladých olympionikov do tureckého Erzurumu. Pobudnem tam síce iba do utorka, no na vlastné oči uvidím, ako je podujatie pripravené a ako sa tam budú cítiť naši športovci," uviedol Siekel. O zaistenie vhodných podmienok sa SOV snaží aj v Pjongčangu: "Pre nás na výbore ide predovšetkým o zabezpečenie všetkého potrebného, aby sa reprezentanti dokázali sústrediť na športový výkon a nemuseli sa rozptyľovať niečím, čo by ich mohlo v rozhodujúcich chvíľach a dňoch znevýhodňovať v porovnaní so súpermi. Roboty je naozaj veľa, športové aj ďalšie oddelenia pracujú na splnení tejto úlohy."

 

Vstupenky sú už v predaji, ceny sa pohybujú od 20 do 1300 eur

 

Vstupenky na zimné olympijské hry v Pjongčangu sú k dispozícii už rok pred ich začiatkom. Pre Slovensko je oficiálny predajca Slovenský olympijský výbor (SOV).

Ceny sa pohybujú od 20 do 1300 eur. "Najnižšia suma je na biatlonový šprint na 7,5 kilometra, najvyššia čiastka predstavuje najdrahší lístok na otvárací ceremoniál. Na hokejové finále stojí C-lístok okolo 550 a A-lístok okolo 980 eur. Na súťaž žien v krasokorčuľovaní je cena 480 eur, ktorá sa bude znižovať podľa kategórií od A po D, pri finále len po C. Ľudia vďaka tomu môžu vidieť svoj šport vo vyšších i nižších cenových reláciách," priblížila predsedníčka predstavenstva Slovenskej olympijskej marketingovej, a.s. Eva Gažová.

 

Momentálne je zakúpených približne 480 vstupeniek, v tomto balíku však ešte nezahrnuli hokej - top lákadlo. "Vstupenky sme museli objednať už v máji minulého roka, čiže dosť v predstihu, než bude známe, kto sa kvalifikuje a kto nie. Hokej sa dokúpi neskôr, keď sa dozvieme termíny zápasov Slovákov, na každý duel máme ako krajina právo na 50 lístkov," zdôraznila Gažová.

 

Počet fanúšikov podľa nej závisí od účasti či neúčasti hráčov NHL pod piatimi kruhmi: "Na ZOH je zakaždým najväčší záujem o hokej, v roku 2010 v kanadskom Vancouveri sme predali približne 800 vstupeniek. Kórejská republika síce nie je príliš hokejová krajina, ale máme aj ďalších športovcov s potenciálom prekvapiť. Snoubordistka Klaudia Medlová, Zuzana Stromková v akrobatickom lyžovaní, hokejisti, biatlonisti, takže želiezok na dobrý výsledok je viac."

 

Predstavitelia SOV sa najviac sústredili na alpské lyžovanie, konkrétne slalom žien. "Ďalej sú to biatlon a divácky atraktívne predstavenia ako krasokorčuliarska exhibícia alebo hokejové stretnutia. Gala v krasokorčuľovaní je veľmi žiadané u nás aj celosvetovo, niekedy je vypredané skôr než finále hokeja. Vstupenkám sa venujeme od Sydney 2000, takže sme si vybudovali kontakty s inými predajcami a vieme si vymeniť lístky. Dokážeme ich zaobstarať napríklad na rýchlokorčuľovanie, aj keď tam Slovensko nemá zastúpenie," dodala Gažová.

 

Veľké hodiny v Soule začnú vo štvrtok odpočítavať Pjongčang

 

V centre juhokórejskej metropoly Soul odhalili veľké hodiny, ktoré od štvrtka budú presne odpočítavať čas do začiatku udalosti. V tento deň začne plynúť interval roka do štartu ZOH v Pjongčangu. Za účasti šéfa organizačného výboru hier Lee Hee-beoma odhalili symbolické olympijské hodiny o rozmeroch 430 cm (výška) a 400 cm (šírka) a podobná udalosť sa chystá na 20. marca aj pre zimnú paralympiádu.

 

Rok pred hrami je už rozbehnutý predaj vstupeniek, aj keď nie sú známe ešte všetky podrobnosti programu, predovšetkým hokejových turnajov. Ten mužský je podstata slovenskej účasti a hoci v individuálnych športoch sa v tomto období ešte nemôže hovoriť o istých účastníkoch, určité pravdepodobnosti a predpoklady sa rysujú. Podľa nich a podľa predbežného súťažného harmonogramu by prvý slovenský vrchol mohol prísť už v prvý štandardný súťažný deň, teda v sobotu 10. februára - ženský biatlonový šprint o 20.00 tamojšieho času a teda na pravé poludnie SEČ (posun 8 hodín). V tejto sfére by Slovensko sa priaznivých okolností mohlo mať viac želiezok v ohni na čele s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Anastasiou Kuzminovou.

 

V pondelok 12. februára na to nadviaže biatlonová stíhačka (19.00/11.00), ale ešte predtým je na programe obrovský slalom, možno aj s Petrou Vlhovou (10.00+13.30/2.00+5.30), paralelne o 10.00/2.00 sa odohrá snoubordingový slopestyle (Klaudia Medlová). Slovenský bonbónik individuálnych súťaží by mohol prísť 14. februára, ak by obe elitné slalomárky pokračovali v tohtosezónnych výkonoch a ak Veronika Velez-Zuzulová zavŕši svoju obdivuhodnú kariéru až o rok. Ženský slalom (v časoch obr. slalomu) by nemal s ničím kolidovať. V tento deň sa mimochodom prvým zápasom (21.00/13.00) začína olympijský turnaj a v priebehu hier sa uskutoční ešte viacero (možno aj zo slovenského hľadiska) zaujímavých podujatí v biatlone a alpskom lyžovaní, prípadne ženské šprinty v behu lyžiach.

 

Juhokórejské dejisko sa nachádza v provincii Gangwon, ktorá sa rozprestiera aj na území susednej KĽDR. Región má síce hornatý profil, no celkovo pomerne malú nadmorskú výšku (cca 500 až 1400 m n. m.). Hry sa rozprestierajú najmä v horských oblastiach a názvami Športový park Alpensia, Alpské centrum Jeongseon, a Snežný park Bokwang. Druhým dejiskovým pilierom je Olympijský park Gangneung v pobrežnej oblasti rovnomenného mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona