Výdavky na činnosť SP v posledných rokoch rastú, na chod poisťovne plánujú minúť o 54 miliónov eur viac

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 12:23 • 2 min
Výdavky na činnosť SP v posledných rokoch rastú, na chod poisťovne plánujú minúť o 54 miliónov eur viac

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Ľubomír Vážny plánuje v tomto roku na činnosť poisťovne minúť o 54 miliónov eur viac, ako pôvodne predpokladal tohtoročný rozpočet poisťovne.

slovakia

left justify in out

Ešte začiatkom marca tohto roka totiž zvýšil očakávané výdavky správneho fondu SP z pôvodných 106 miliónov eur na takmer 160 miliónov eur. Ako sa uvádza v zápisnici zo zasadnutia dozornej rady poisťovne zo 6. júna tohto roka, zástupcovia Ministerstva financií SR na tomto zasadnutí vyjadrili znepokojenie nad nedostatočne zdôvodneným vysokým nárastom očakávaných výdavkov správneho fondu poisťovne v roku 2017. SP má preto zaslať rezortu financií podrobné zdôvodnenie očakávaného rastu výdavkov jej správneho fondu na rok 2017 v porovnaní so skutočnosťou minulých rokov.

Najväčší nárast výdavkov v správnom fonde poisťovňa očakáva pri výdavkoch na obstaranie tovarov a služieb, ktoré majú v tomto roku predstavovať takmer 52,5 milióna eur namiesto pôvodných 25,1 milióna eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení SP za január až apríl tohto roka. Výdavky na informačno-komunikačné technológie majú dosiahnuť vyše 9,4 milióna eur, pričom rozpočet na túto oblasť pôvodne rátal so sumou 243 tisíc eur.

Výdavky na mzdy zamestnancov majú stúpnuť takmer o 10 miliónov eur na 67,2 milióna eur a výdavky na poistné a príspevky do poisťovní o 4 milióny eur na 26,4 milióna eur. Nárast oproti pôvodným plánom šéf poisťovne očakáva aj pri všeobecných investíciách, ktoré majú predstavovať 3,5 milióna eur namiesto pôvodných 570 tisíc eur.

"Nárast očakávaných výdavkov správneho fondu súvisí najmä s úpravami informačných systémov sociálneho poistenia v dôsledku zapracovania legislatívnych zmien, projektmi v oblasti informačno-komunikačných technológií a všeobecnými investíciami súvisiacimi s modernizáciou, opravami a údržbou objektov Sociálnej poisťovne," uviedol hovorca SP Peter Višváder. Poisťovňa podľa neho musí upraviť svoje informačné systémy vzhľadom na prepočet starodôchodkov, zmeny v exekučnom poriadku, či zmeny v oblasti e-governmentu.

Výdavky na činnosť SP v posledných rokoch rastú. V minulom roku výdavky správneho fondu poisťovne dosiahli 132,7 milióna eur, v roku 2015 to bolo 128,8 milióna eur a v roku 2014 poisťovňa na svoju činnosť vynaložila 123,6 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona