Šéf socialistov v EP odkázal Orbánovi, že v EÚ niet miesta pre neliberálne sily

NETKY.SK • 23 Február 2015, 18:38 • 2 min
Šéf socialistov v EP odkázal Orbánovi, že v EÚ niet miesta pre neliberálne sily

BRUSEL - Maďarsko sa prebudilo z nočnej mory pod vedením premiéra Viktora Orbána. Týmito slovami okomentoval dnes šéf skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Gianni Pittella výsledok nedeľňajších doplňovacích volieb v okrese Veszprém v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

"Víťazstvo Zoltána Késza v okrese Veszprém zbavuje premiéra Orbána jeho dvojtretinovej väčšiny v maďarskom parlamente. Nie je priestor pre neliberálne sily v Európe," uviedol Pittella v správe pre médiá.
     

Líder S&D a taliansky europoslanec dodal, že režim premiéra Orbána sa rúca priamo v bašte strany Fidesz, a pripomenul, že maďarské pokrokové sily, aktívne podporované skupinou S&D v priebehu predvolebnej kampane, sa prejavili ako skutočná alternatíva pre tých, ktorí zostali verní základným európskym hodnotám.
     

"To je len začiatok. Európske hodnoty dostanú prednosť pred neliberalizmom," odkázal Pittella na adresu maďarského premiéra.
     

Maďarský europoslanec István Ujhelyi zo skupiny S&D zdôraznil, že voliči v okrese Veszprém, kde iba pred rokom výraznou väčšinou vyhral Tibor Navracsiscs, súčasný maďarský eurokomisár, v nedeľu dali jasne najavo, že odsudzujú Orbánovu protieurópsku politiku.
     

Ujhelyi konštatoval, že kľúčovú úlohu pri porážke "orbánovcov" vo Veszpréme a demontáži absolútnej väčšiny Fideszu zohrala Maďarská socialistická strana (MSZP).
   

"MSZP si je plne vedomá svojej zodpovednosti, ktorou je demokratická kontrola nad Fideszom s konečným cieľom jeho odstavenia od moci, čo najskôr to bude možné," uzavrel Ujhelyi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies