Šéf slovenskej diplomacie sa vyjadril k označeniu Dobroslava T. v USA ako "persony non grata"

NETKY.SK • 25 Február 2021, 17:59 • 2 min
Šéf slovenskej diplomacie sa vyjadril k označeniu Dobroslava T. v USA ako "persony non grata"

BRATISLAVA - Spojené štáty americké (USA) zákazom vstupu na svoje územie pre bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. nezasahujú do nezávislosti vyšetrovania, ktoré je plne v kompetencii Slovenska. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) vo svojom stanovisku.

slovakia

left justify in out

O zákaze vstupu na územie USA informovalo na svojej internetovej stránke americké ministerstvo zahraničia (U.S. Department of state). Ako prvý na to upozornil Denník N.

 

img

dostupný link 


"Potvrdzuje to význam, ktorý USA pripisujú otázkam korupcie a podozrení, týkajúcich sa vysokých predstaviteľov štátu. Zároveň USA nijakým spôsobom nezasahujú do nezávislosti vyšetrovania, ktoré je plne v kompetencii SR," povedal Korčok.

 

Dodal, že ako sa Slovensko vysporiada s korupciou, je však v rukách slovenských orgánov.

 

img

 

Vyjadrenie amerického ministra 
Zo stanoviska amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena vyplýva, že dôvodom zákazu je závažná korupcia.

 

"Vo funkcii generálneho prokurátora bol Dobroslav T. zapojený do korupčných konaní, ktoré oslabili vládu zákona a vieru slovenskej verejnosti v demokratické vládne inštitúcie, ich predstaviteľov a verejné procesy," uvádza sa vo vyhlásení ministra.

 

img

 

Tento akt zároveň podľa Blinkena potvrdzuje záväzok USA bojovať proti korupcii na Slovensku. Zákaz platí aj pre syna Dobroslava T. Jakuba.

 

Protiprávne konanie 
Generálny prokurátor Maroš Žilinka v polovici februára nariadil, aby sa v kauze známej ako Glance House opäť viedlo trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s konaním bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. Ten v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu Glance House v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a bolo zakázané s nimi nakladať.

 

img

 

Spájaný aj s Gorilou 
Bývalý generálny prokurátor je tiež stíhaný v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Dobroslav T. pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies