Šéf slovenskej cyklistiky Privara: Prežívali sme to veľmi intenzívne, zimomriavky, slzy, kričali sme

NETKY.SK • 28 September 2015, 11:35 • 2 min
Šéf slovenskej cyklistiky Privara: Prežívali sme to veľmi intenzívne, zimomriavky, slzy, kričali sme

RICHMOND - Zimomriavky, slzy, hlasné povzbudzovanie, elektrizujúca atmosféra. Takto opísal šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara záverečné stovky metrov na majstrovstvách sveta. Zlato, ktoré si v nedeľňajších hromadných pretekoch kategórie elite vybojoval Peter Sagan, považuje za zaslúžené a opísal ho ako jeden z absolútne najväčších úspechov v histórii.

slovakia

left justify in out

"Peťovi to konečne vyšlo. Je to najlepší slovenský úspech v tomto roku. Všetko, čo robil celý tím, smerovalo k tomu, aby sa dostavil tento úspech. Vyšlo to a je to fantastické. To, čo sme tu zažili bolo neuveriteľné. Tá atmosféra a to, ako mu žičili miestni diváci, bolo úžasné," uviedol v rozhovore pre TASR prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

 

Sagan v nedeľu predviedol všetky svoje prednosti a prvýkrát v histórii Slovenska vystúpil na najvyšší stupienok na šampionáte. Na posledných štyroch MS mu vždy niečo chýbalo k medailovému úspechu. Najbližšie k nemu bol pred dvoma rokmi v talianskej Florencii, keď v záverečnom dojazde nezachytil únik víťazného Portugalčana Ruia Costu a Španiela Joaquima Rodrigueza.

 

Teraz v Richmonde však niečo vyše dvoch kilometrov sám vyrazil do odvážneho, no riskantného ataku, ktorý mu nakoniec vyšiel a doviedol ho do zlatého konca. "Niekedy je to tak, že chýba málo. Napríklad vo Florencii zahralo aj počasie. Samozrejme, teraz bola rozhodujúca jeho výkonnosť, ale aj tá atmosféra, ktorá sa okolo neho vytvorila. Celý týždeň bolo cítiť tú pohodu a odhodlanie vyhrať. Aj keby to nakoniec nevyšlo, povedal by som asi to isté, že bola super atmosféra. Veľmi mu pomohlo jeho okolie. Amerika je špecifická. Vzdialenosti, hotel, strava, no celý tím, nie len športový, pracoval tak, aby bolo všetko v poriadku a bolo to hodné majstrovstiev sveta."

 

Záverečné stovky metrov, v ktorých sa celý pelotón vydal na stíhaciu jazdu za Saganom, sledoval v cieli na veľkoplošnej obrazovke. "Posledných 300-400 metrov sme tam boli s jeho otcom, už tam boli aj Juraj Sagan a Michael Kolář, či slovenský veľvyslanec v Amerike s manželkou. Pred tou veľkou obrazovkou sa zišlo veľa Slovákov, s ktorými sme ho tlačili do cieľa. Prežívali sme to veľmi intenzívne, zimomriavky, slzy, kričali sme tam. Bola to výborná atmosféra, ostatní nám hovorili, že v predchádzajúcich ročníkoch to nebolo také emotívne, ako teraz u nás."

 

Okrem krajanov mu v Richmonde vo veľkom fandili aj domáci priaznivci. Podľa Privarových slov je Sagan v USA veľmi populárny a prejavilo sa to aj v závere nedeľňajších pretekov. "Bol favoritom číslo jeden. Samozrejme, domáci fandili najmä svojim, ale ak nemal vyhrať ich pretekár, tak samozrejme Peťo. Nikto iný nepripadal v úvahu. Všade bol Sagan, Sagan, Sagan. Pomohli tomu určite aj preteky okolo Kalifornie, ktoré tento rok vyhral. Bolo to úžasné," pokračoval Privara.

 

Slovensko sa prvýkrát v histórii teší z titul na MS v cestnej cyklistike v kategórii elite. V roku 2007 vystúpil na vrchol aj Peter Velits, no to bolo ešte v kategórii do 23 rokov. "Majster sveta v kategórii elite je obrovský úspech nie len pre slovenskú cyklistiku, ale bol by v každej inej krajine. My až takú históriu nemáme, možno v dráhovej cyklistike, ale v cestnej je to historicky číslo jedna a najväčší úspech," dodal pre TASR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies