Šéf SFZ Kováčik: Športovci a právnici sa navzájom potrebujú a sú na sebe závislí

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:34 • 2 min
Šéf SFZ Kováčik: Športovci a právnici sa navzájom potrebujú a sú na sebe závislí

POPRAD – Aktuálne poznatky súvisiace s problematikou športového práva budú počas dvoch dní (29. – 30. 9.) prezentovať lektori zo Slovenskej a Českej republiky na konferencii Šport a právo, ktorá sa začala dnes v Poprade. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik počas otvorenia poznamenal, že športovci a právnici sa navzájom potrebujú a sú na sebe závislí.

slovakia

left justify in out

"Keď chceme posunúť slovenský šport do pozície transparentného, čestného a dobrého prostredia, tak to môžeme urobiť len spoločnými silami. Táto cesta je dlhá a nachádzajú sa na nej viaceré zastavenia," poznamenal Kováčik s tým, že sa už toho podarilo spraviť veľa. Zároveň zdôraznil, že do ďalšieho obdobia budú dôležité tri témy. "Prvou je zrozumiteľnosť. Je nesmierne dôležité, keď právnici tvoria športové normy, predpisy a zákony, aby si uvedomili, pre koho ich tvoria. Toto nám v poslednom období absentuje," uviedol prezident SFZ. Druhým bodom je podľa jeho slov vyváženosť, kde uviedol príklad o Zákone o športe. "Pri jeho tvorbe by mali byť vyvážene zastúpené práva a povinnosti všetkých zložiek, teda zväzov, klubov a športovcov. Treťou témou je realizovateľnosť. Pri tvorbe predpisov je dôležité poznať prostredie, v ktorom sa budú podľa predpisov riadiť," uzavrel Kováčik.

 

Počas dvojdňovej konferencie sa bude diskutovať o konceptoch možných právnych riešení k naplneniu programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 pre oblasť športu, ako aj o identifikovaných problémoch v rámci procesu implementácie Zákona o športe do praxe a o možných riešeniach.

 

V piatok 30. septembra bude konferencia pokračovať praktickými právno-ekonomickými témami, ako sú formy podpory športu zo súkromných zdrojov, ekonomické aspekty dobrovoľníctva v športe alebo zavedenie športových poukazov do praxe.

 

Podľa prokurátora odboru legislatívy a ústavného práva Generálnej prokuratúry SR Petra Sepešiho prínosom pre konferenciu je široké spektrum športových odborníkov z rôznych oblastí. Zároveň doplnil, že jedným z cieľov je vylepšenie systému fungovania slovenského športu. Konferenciu organizuje občianske združenia Učená právnická spoločnosť v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a s podporou Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona