Šéf SBA: Skúsime sa dostať na ME, zatiaľ nemáme kľúčových hráčov

NETKY.SK • 3 Október 2016, 14:14 • 2 min
Šéf SBA: Skúsime sa dostať na ME, zatiaľ nemáme kľúčových hráčov

BRATISLAVA - Podľa prezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavla Bagina neúspešná kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy 2017 reálne odzrkadľuje stav mužského basketbalu v republike. Zverenci chorvátskeho trénera Ivana Rudeža v prvej polovici septembra v konkurencii Gruzínska, Čiernej Hory a Albánska dosiahli iba jediné víťazstvo nad poslednou spomenutou krajinou.

slovakia

left justify in out

"Kvalifikácia presne ukázala miesto, kde sa momentálne nachádza kvalita slovenských hráčov. Je jedno, či hrajú doma, alebo pôsobia v univerzitných tímoch. Bohužiaľ, vo svojich mužstvách to nie sú kľúčoví hráči, na ktorých by bola zodpovednosť za výsledok. Ak napríklad Richard Körner a Marek Jašš nie sú kľúčoví hráči majstrovskej Prievidze, ťažko od nich možno očakávať, že sa nimi stanú po 6-týždňovej príprave v reprezentácii. Možno sa to dá zlepšiť po malých krôčikoch, ale aby sme mali nejaké zodpovedajúce miesto v rámci Európy, na to treba čakať výrazne dlhšie časové obdobie. Kvalita slovenských hráčov sa musí zvyšovať. Pokiaľ nie, nebude vyššia ani úroveň reprezentácie," uviedol pre agentúru SITA Pavel Bagin, ktorého do funkcie prezidenta SBA zvolili delegáti konferencie v decembri 2014.

Podľa šéfa asociácie sú majstrovstvá Európy 2021 tou métou, kde by sa Slováci mali mať ambíciu kvalifikovať sa. "Malo by ísť o kombináciu hráčov zo súčasnej 'osemnástky', ktorí budú o štyri roky starší, plus ďalší dvaja-traja basketbalisti pôsobiaci mimo Slovenska teraz vo veku 21 - 23 rokov. Ak budú Michael Fusek, Boris Bojanovský či Michal Čekovský pravidelne hrávať a kvalitatívne pôjdu nahor, malo by byť naším cieľom pobiť sa o ME. Pokúsime sa, aby už o dva roky boli výsledky s kvalitnými družstvami vyrovnanejšie, aby sme odskočili krajinám ako Albánsko," tvrdí Bagin.

Ivan Rudež sa v januári 2016 stal trénerom reprezentácie, ďalej pokračuje vo funkcii. "Je ambiciózny, plynie mu kontrakt na 2+2 roky. Keď som nastupoval do funkcie, tvrdil som, že pokiaľ vydržím celé volebné obdobie, nie je reálne zúčastniť sa na ME mužov. Sme v polroku a táto skutočnosť sa potvrdzuje," poznamenal Bagin. Inou možnosťou predstaviť sa na kontinentálnom šampionáte je usporiadať či spoluusporiadať ho, ako ten budúcoročný, ktorý sa uskutoční vo Fínsku, v Izraeli, Rumunsku a Turecku, čo však šéf SBA nevidí reálne.

 

"Na budúci rok, respektíve ten nasledujúci, by sme chceli zorganizovať veľké, pravdepodobne chlapčenské podujatie. Treba o to zabojovať na úrovni Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Na Slovensku však zatiaľ nie sú utvorené také podmienky, aby sme sa mohli uchádzať o usporiadanie seniorského šampionátu. Financie, ktoré očakáva FIBA, sú pomerne vysoké, rozprávame o čiastkach niekoľko miliónov eur, ktorou musí prispieť každá usporiadateľská krajina. Také zdroje zo štátu, samosprávneho kraja, príslušných miest či zo vstupného nevieme zabezpečiť. Pokúsime sa prebojovať na majstrovstvá Európy športovou cestou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona