Šéf ruskej diplomacie ocenil Trumpov prejav. Najviac sa mu páčila časť, že USA nebudú nikomu vnucovať ich spôsob života

NETKY.SK • 21 September 2017, 07:38 • 2 min
Šéf ruskej diplomacie ocenil Trumpov prejav. Najviac sa mu páčila časť, že USA nebudú nikomu vnucovať ich spôsob života

NEW YORK - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu pochválil utorňajší prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa pred Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Ako šéf ruskej diplomacie povedal v rozhovore pre ruské médiá a americkú tlačovú agentúru AP, v Trumpovom prejave sa mu páčila najmä pasáž o tom, "že Spojené štáty nebudú vnucovať svoj spôsob života iným". "Toto je veľmi vítané stanovisko, aké sme od lídra Spojených štátov nepočuli už veľmi dlho," povedal Lavrov.

"Nesnažíme sa vnútiť náš spôsob života nikomu, skôr ho chceme iba nechať svietiť ako príklad pre všetkých," vyhlásil Trump v utorok pred VZ OSN. "Silné, suverénne štáty nechávajú iné krajiny s inými hodnotami, inými kultúrami nielen koexistovať, ale spolupracujú s nimi bok po boku na báze vzájomného rešpektu," povedal americký prezident.

Lavrov v stredajšom rozhovore s ruskými a americkými novinármi viackrát zopakoval, že za zlé vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi podľa neho nemôže súčasná Trumpova administratíva, ale Trumpov predchodca v Bielom dome Barack Obama. Vzťahy medzi Ruskom a USA sú momentálne "veľmi zložité, čo je ešte odkaz Obamovej administratívy", povedal.

V súčasnej Trumpovej administratíve Lavrov naopak vidí "zodpovedných ľudí" a dúfa, že v spolupráci s nimi sa podarí zastaviť "špirálu nepriateľských krokov, ktoré naštartovala Obamova administratíva".

Lavrovovi v Trumpovom utorňajšom prejave neprekážali ani ostré formulácie voči Severnej Kórei, za ktoré amerického prezidenta kritizovali mnohí svetoví politici. "Nepochybujeme o tom, že Spojené štáty sú schopné spraviť niečo veľmi deštruktívne," povedal šéf ruskej diplomacie.

Trump v utorok ped VZ OSN pohrozil Severnej Kórei, že ak neprestane provokovať jadrovými testami a konfrontačnými vyhláseniami, bude čeliť odplate zo strany Spojených štátov. "Pre raketového muža je to samovražedná misia, preňho aj pre jeho režim," odkázal Trump severokórejskému vodcoci Kimovi Čong-unovi. "Ak budú Spojené štáty donútené brániť seba alebo svojich spojencov, nebudeme mať inú možnosť ako Severnú Kóreu totálne zničiť," povedal americký prezident.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona