Sergej Lavrov varuje, že v Bielorusku operujú ukrajinskí extrémisti

NETKY.SK • 3 September 2020, 12:16 • 2 min
Sergej Lavrov varuje, že v Bielorusku operujú ukrajinskí extrémisti

MOSKVA – Moskva má potvrdenú informáciu, že destabilizácia situácie v Bielorusku je riadená z územia Ukrajiny, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

„Podobné činnosti sa vykonávajú z územia Ukrajiny. Tam existujú také extrémistické organizácie ako Trojzubec Stepana Banderu, C14, nacionalistický zbor a pravý sektor. Všetky tieto štruktúry sa aktívne podieľajú na provokovaní a vyvolaní radikálnych činov v Minsku a ďalších mestách Bieloruska,“ povedal diplomat.

 

Podľa šéfa rezortu zahraničia existujú na Ukrajine tábory na výcvik takýchto extrémistov: najmä vo Volynskej a Dnepropetrovskej oblasti. Teraz sa celkovo nachádza v Bieloruskej republike asi 200 členov podobných zoskupení.

 

img

 

„Tí, ktorí sa snažia všetkými spôsobmi vyprovokovať nepokoje a porušenie zákona, sú si dobre vedomí toho, že takýto dialóg ich ponechá na okraji histórie. Preto sa snažia všetko zredukovať na extrémistické provokácie, a vyprovokovať strážcov zákona. Takéto pokusy kategoricky potlačíme, najmä pokusy využívať multilaterálne štruktúry, na ktorých sa zúčastňujú Rusko a Bielorusko, s cieľom zapojiť ich do takýchto provokácií," dodal minister.

 

2. septembra sa v Moskve uskutočnili rokovania medzi Lavrovom a jeho bieloruským kolegom Vladimírom Makeim. Toto je Makeiho prvá návšteva Ruska po prezidentských voľbách v republike, ktorej výsledky vyvolali masívne protestné akcie.

 

Prezidentské voľby sa konali v Bielorusku 9. augusta, v ktorých zvíťazil Alexander Lukašenko s 80,1 percentami hlasov. Jeho hlavná rivalka Svetlana Tikhanovskaya získala 10,12 percenta hlasov. Opozícia neuznala výsledky volieb a avizovala vytvorenie koordinačnej rady pre prenos moci. Samotná Tihanovskaja sa rozhodla opustiť krajinu a odišla do Litvy. V krajine sa začali masívne neoprávnené akcie.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies