Šéf reformnej komisie FIFA: Teraz je šanca na zmenu

NETKY.SK • 4 November 2015, 11:53 • 2 min
Šéf reformnej komisie FIFA: Teraz je šanca na zmenu

NEW YORK - Vedúci reformnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Francois Carrard verí, že lídri tohto odvetvia sú v súčasnosti náchylnejší pristúpiť k skutočným zmenám než počas predchádzajúcej korupčnej krízy pred štyrmi rokmi.

slovakia

left justify in out

"V roku 2011 neprerušila raňajky polícia," pripomenul Carrard raziu z 27. mája 2015 v luxusnom hoteli vo švajčiarskom Zürichu dva dni pred kongresom riadiaceho orgánu svetového futbalu.


Sedemdesiatsedemročného švajčiarskeho právnika vybrali na čelo reformnej komisie v auguste. Carrard už s takýmito okolnosťami má skúsenosti, štrnásť rokov bol generálnym riaditeľom Medzinárodného olympijského výboru a pomohol očistiť MOV po korupčnej afére v súvislosti s pridelením zimných olympijských hier 2002 americkému Salt Lake City. Po svojom vystúpení na utorkovej konferencii Zabezpečenie športu na newyorskom Manhattane avizoval, že sa plánuje stretnúť so všetkými prezidentskými kandidátmi FIFA.


Pracovná skupina v októbri už priniesla zopár návrhov vrátane obmedzenia dĺžky mandátu pre šéfa FIFA na tucet rokov a vekového limitu 74 rokov pre prezidenta a členov exekutívy. Carrard priznal, že "úderná jednotka" stále diskutuje, či zaviesť obmedzenie dĺžky mandátu aj pre ľudí vo výkonnom výbore. Pochybnosti v tomto smere vyvolávajú menšie krajiny, ktorých zástupcovia by sa do exekutívy FIFA mohli dostať v predčasne mladom veku. "Po dvanástich rokoch bude niekto musieť odísť a možno nebude k dispozícii žiadny vhodný nasledovník. Je to hlúpe. Iná je situácia pri väčších krajinách, v ich prípade je to o poznanie jednoduchšie. Hľadáme riešenie," skonštatoval Švajčiar.


Francois Carrard dodal, že definitívne rozhodnutia padnú v najbližších dvoch týždňoch. Akékoľvek zmeny musí odsúhlasiť všetkých 209 členov Medzinárodnej futbalovej federácie na kongrese 26. februára budúceho kalendárneho roka v Zürichu.


Na spomenutej konferencii sa prezentoval tiež jeden zo siedmich prezidentských kandidátov FIFA Tokyo Sexwale. Juhoafričan je v súčasnosti vo svojej domovine obchodným magnátom baníckeho priemyslu, v minulosti bojoval proti apartheidu. Nešpecifikoval však detaily svojho volebného programu. "Futbal nie je o zelenom, ale o hnedom ihrisku. Nastal čas dať priestor i ľuďom z ostatných regiónov, aby ukázali svoje schopnosti a silu," vyhlásil Sexwale.


Konferenciu Zabezpečenie športu organizuje neziskové Medzinárodné centrum pre bezpečnosť športu, ktoré zo sedemdesiatich percent dotuje katarská vláda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies