Šéf rakúskej diplomacie vyzval EÚ, aby netrvala na kvótach pre utečencov

NETKY.SK • 3 Október 2016, 06:36 • 2 min
Šéf rakúskej diplomacie vyzval EÚ, aby netrvala na kvótach pre utečencov

VIDEŇ/BERLÍN - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz vyzval Európsku úniu, aby už netrvala na prerozdelení utečencov do všetkých členských štátov. "Tento cieľ je úplne nereálny," povedal Kurz v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

slovakia

left justify in out

Utečenecká otázka sa podľa konzervatívneho šéfa rakúskej diplomacie nedá vyriešiť systémom kvót. Argumentoval tým, že ak by sa 160.000 utečencov, ktorých sa dohodnuté kvóty týkajú, naďalej rozdeľovalo rovnakým tempom ako doteraz, trvalo by to 30 rokov.

 

Ďalším aspektom je to, že diskusia o kvótach by mohla ohroziť súdržnosť celej Európskej únie. "Je ako nebezpečná baktéria, ktorá spôsobuje nepokoj, nedorozumenia a nevraživosť," konštatoval Kurz.

 

Rakúsky minister kritizoval aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá minulý týždeň počas summitu o utečencoch vo Viedni oznámila, že Nemecko plánuje prijať mesačne niekoľko stoviek utečencov z Grécka a Talianska. Takúto politiku označil za nesprávnu a hoci cieľom navrhovaného opatrenia je zrejme pomôcť týmto dvom juhoeurópskym krajinám, dosiahne sa opak. "Do Grécka a Talianska pravdepodobne príde ešte viac utečencov a tieto krajiny budú zaťažené ešte viac," myslí si Kurz.


Nemecko by namiesto toho malo "prijať udržateľné opatrenia, ktoré znížia prílev utečencov". Cieľom európskej politiky by podľa Kurza nemali byť utečenecké kvóty, ale ochrana vonkajších hraníc EÚ, aby sa zabránilo nelegálnej migrácii.


Na otázku, či nie je ľudské, keď utečenci idú za lepším životom do Európy, Kurz odpovedal: "Ľudsky to chápem na sto percent, ale nemôžeme si to dovoliť."


Na margo dnešného referenda o kvótach v Maďarsku Kurz povedal, že ak by hlavným cieľom EÚ nebolo od začiatku rozdelenie utečencov, ale ochrana jej vonkajších hraníc, "toto referendum by sa zrejme nikdy nekonalo". Zároveň varoval pred odsudzovaním politiky Maďarska: "Nemali by sme vyvolávať dojem, že v EÚ existujú dve rôzne triedy členov. Myslím si, že stredoeurópske krajiny urobili v otázke utečencov chybu tým, že svoju líniu chceli nanútiť iným štátom EÚ. Je nebezpečné, ak niektoré štáty v EÚ vzbudzujú dojem, že sú iným členským krajinám morálne nadradené".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies