Šéf rakúskej diplomacie navštívil na úvod predsedníctva v OBSE východ Ukrajiny

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:54 • 2 min
Šéf rakúskej diplomacie navštívil na úvod predsedníctva v OBSE východ Ukrajiny

MARIUPOL - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, ktorý je od 1. januára úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), pricestoval dnes na dvojdňovú návštevu oblastí na východe Ukrajiny, kde už tretím rokom pokračuje konflikt s proruskými separatistami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po prílete do mesta Dnipro (bývalý Dnepropetrovsk) sa dopoludnia presunul v sprievode ukrajinského rezortného partnera Pavla Klimkina a šéfa pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Ertugrula Apakana vojenským vrtuľníkom do mesta Mariupol ležiaceho na pobreží Čierneho mora. Delegácia sa následne dopravila vozidlami pozorovateľskej misie do blízkeho Pyščevyku, kadiaľ prechádza línia prímeria medzi ukrajinskou armádou a separatistami.

Kurz pred novinármi vyhlásil, že ako cieľ svojej prvej zahraničnej cesty v rámci rakúskeho predsedníctva v OBSE si zámerne vybral východnú Ukrajinu, aby tak vyslal signál, že Viedeň sa chce sústreďovať na tamojší konflikt. Návštevou chce tiež "získať predstavu" o situácii na frontovej línii pred súvisiacimi rokovaniami, ktoré má rakúsky minister absolvovať ešte v januári v Moskve a Kyjeve.

Terajšia situácia vo vojnovej zóne, kde pôsobia stovky vojenských pozorovateľov OBSE, je podľa Kurza "lepšia ako predtým", má však "stále ďaleko od uspokojivého stavu". Za najdôležitejšie v súčasnosti považuje to, aby nedochádzalo k porušovaniu prímeria, pokračovala výmena zajatcov a pozorovatelia OBSE mali väčšiu "slobodu pohybu".

Plánované voľby v separatistických oblastiach by sa mali podľa Kurza uskutočniť v "strednodobom" horizonte, požiadavku Ukrajiny na vybavenie pozorovateľov OBSE zbraňami však nateraz odmieta. Do samotného mierového procesu, ktorý v posledných mesiacoch uviazol na mŕtvom bode, rakúsky minister nevkladá veľkú nádej. "V tomto momente sme definitívne v slepej uličke," konštatoval Kurz.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies