Šéf rakúskeho Verbundu podporuje zmenu zákona o "zelenej" elektrine

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 15:41 • 2 min
Šéf rakúskeho Verbundu podporuje zmenu zákona o "zelenej" elektrine

VIEDEŇ – Predseda správnej rady rakúskej elektrárenskej spoločnosti Verbund Wolfgang Anzengruber žiada zmenu v podpore výroby elektrickej energie z ekologických zdrojov. Informoval o tom portál denníka Die Presse.

slovakia

left justify in out

V Rakúsku sa pripravuje novela zákona o podpore výroby "zelenej" elektriny. V tejto súvislosti o súčasnej právnej situácii manažér poznamenal: "13 rokov stačilo". Také obdobie sa totiž v Rakúsku vykupuje elektrická energia drahšie, než sa predáva. Táto politika sa musí teraz zmeniť a ekologickí výrobcovia elektrickej energie sa musia prispôsobiť trhu. Anzengruber vo viedenskom klube ekonomických novinárov dodal, že podpora by mohla zostať pri odpisoch na nové zariadenia.

 

Na rozdiel od predstaviteľov sektoru zelenej elektriny si myslí, že niektoré spôsoby jej získavania netreba zvýhodňovať voči hydroelektrárňam. Verbund, ktorý vyrába elektrinu práve z vody, veľmi silno pociťuje dôsledky zmeny energetickej politiky v Európe.

 

Podpora výroby zelenej elektriny predovšetkým v Nemecku už roky spôsobuje pokles jej ceny v strednej Európe.

 

Väčšina tradičných elektrárenských koncernov, rovnako ako Verbund, obmedzujú svoje investície do skvalitňovania a rozširovania svojej výrobnej základne.

 

V súčasnej situácii trpia nielen energetické firmy, ale aj energetický systém ako celok. "V konečnom dôsledku celý systém závisí na dotáciách," dodal Anzengruber. Dotácie zabraňujú inováciám. Lepšie by bolo podporovať výskum a vývoj priamo.

 

Rovnako ako teraz mení Nemecko zákon o podpore výroby elektrickej energie z ekologických zdrojov, musí sa aj Rakúsko "vzdať klasických výkupných taríf".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies