Šéf rakúskeho festivalu vážnej hudby je sexuálny predátor, tvrdia umelkyne

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 16:09 • 2 min
Šéf rakúskeho festivalu vážnej hudby je sexuálny predátor, tvrdia umelkyne

BERLÍN - Známe hudobné podujatie Tirolský festival Erl, ktoré sa koná v tejto rakúskej obci neďaleko Kufsteinu dvakrát ročne, má dlhoročnú tradíciu nielen v propagácii klasickej hudby, ale aj v sexuálnom obťažovaní umelkýň, ktoré na ňom vystupujú.

slovakia

left justify in out

Päť z nich to uvádza v otvorenom liste, ktorý v stredu zverejnili rakúske médiá. Sexuálneho obťažovania sa podľa nich dlhé roky, konkrétne už od roku 1998, dopúšťa umelecký riaditeľ festivalu, známy rakúsky dirigent Gustav Kuhn.

Pod otvoreným listom sú podpísané bieloruská huslistka Aliona Dargel, albánska huslistka Ninela Lamaj a operné speváčky Mona Somm zo Švajčiarska a Julia Oesch a Bettine Kampp z Nemecka. Umelkyne tvrdia, že dirigent Kuhn ich proti ich vôli bozkával, obchytkával, obťažoval a verejne ponižoval. Na tieto skutočnosti podľa vlastných slov upozorňovali už niekoľko rokov, no bezvýsledne. "Sme rozhorčené, že napriek dostupnosti faktov neboli doteraz vyvodené žiadne dôsledky," píše sa v otvorenom liste.

Kuhn na vyjadrenie umelkýň zatiaľ nereagoval. Jeho právny zástupca Michael Krüger im odkázal, že jeho mandant sa bude proti ich obvineniam brániť súdnou cestou a ich otvorený list "považuje jednoducho za nezodpovedný".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona