Šéf poľskej vládnucej strany Jaroslav Kaczyňski ponúka opozícii dialóg

NETKY.SK • 21 December 2016, 15:06 • 2 min
Šéf poľskej vládnucej strany Jaroslav Kaczyňski ponúka opozícii dialóg

VARŠAVA - Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski dnes oznámil, že koalícia je ochotná diskutovať s opozíciou, ak parlamentu umožní "vrátiť sa k normálu".

slovakia

left justify in out

Na spoločnej tlačovej konferencii s premiérkou Beatou Szydlovou a predsedom parlamentu Marekom Kuchciňským však Kaczyňski súčasne kritizoval konanie opozičných poslancov, ktorí od piatka na protest proti návrhom PiS okupujú rokovaciu miestnosť parlamentu. Na podporu opozície sa pred parlamentom už niekoľko dní schádzajú stovky demonštrantov.

Kaczyňski dnes vyhlásil, že "keď sa situácia upokojí a parlament sa vráti do normálu, sme pripravení podniknúť kroky (...), ktoré by mohli viesť k vytvoreniu systému podobnému tým, aké sú v niektorých európskych krajinách". Spresnil, že líder poľskej opozície by mal dostať viac právomocí, ako aj privilégií.

Predstavitelia opozičnej Občianskej platformy (PO) a liberálnej strany Moderná (Nowoczesna) však následne vyhlásili, že svoj protest neodvolajú a budú v ňom zrejme pokračovať aj počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov. Poslanci z opozičných strán naďalej žiadajú opakovanie hlasovania o návrhu zákona o budúcoročnom štátnom rozpočte.

Situácia v Poľsku je napätá od minulého piatku, keď skupina opozičných poslancov zablokovala rokovaciu sálu dolnej komory parlamentu po tom, čo vládni poslanci navrhli obmedziť prácu novinárov.

Vládni poslanci sa následne zišli v inej sále a v neprítomnosti opozície a novinárov - len zdvihnutím ruky - schválili návrh štátneho rozpočtu. Opozícia toto hlasovanie označila za protizákonné a žiada jeho opakovanie.

Predseda parlamentu Marek Kuchciňski však dnes na tlačovej konferencii vo Varšave vyhlásil, že toto hlasovanie bolo v súlade s rokovacím poriadkom. Dodal, že boli podniknuté "všetky opatrenia", aby "všetci poslanci boli informovaní o tom, že hlasovanie sa koná v inej miestnosti". Spresnil, že vstup do nej mali povolené aj novinári, ktoré priebeh hlasovania mohli nakrúcať.

Novinári i opozícia však tvrdia, že tomu tak nebolo: vo vstupe do miestnosti, kde sa hlasovalo, im údajne bránila parlamentná ochranka.

Líder strany Nowoczesna Ryszard Petru dnes pred novinármi vyhlásil, že ak rozpočet nebude parlamentom schválený v súlade so zákonom, bude to mať v budúcnosti vážne dôsledky.

Poslanec PO Michal Szczerba, ktorého vystúpenie proti potlačovaniu slobody slova minulý piatok spustilo súčasné udalosti na pôde poľského parlamentu, dnes prostredníctvom siete Twitter odmietol Kaczyňského návrh týkajúci sa ďalších privilégií pre lídra opozície. "Ďakujeme, ale do politickej korupcie sa nepustíme," napísal.

Bývalá premiérka a súčasná poslankyňa za PO Ewa Kopaczová dnes uviedla, že "Kaczyňski si pletie dve slová začínajúce sa na d: demokraciu a diktatúru". Podľa nej líder PiS dnes na tlačovej konferencii síce "hovoril tichým hlasom, ale arogantný zostal".

Agentúra PAP dnes oznámila, že prezident Andrzej Duda vymenoval Juliu Przylebskú za novú predsedníčku ústavného súdu.

Sudcovia Przylebská a Marius Muszyňski boli nedávno nominovaní na uvoľnenú funkciu valným zhromaždením súdu.

Deväťročný mandát sudcu Andrzeja Rzepliňského, ktorý bol od roku 2010 predsedom súdu, sa skončil v pondelok.

Prezident následne vymenoval Przylebskú za úradujúcu predsedníčku súdu. Za sudkyňu ústavného súdu ju Sejm zvolil v decembri 2015, keď súčasne zložila do rúk prezidenta sľub.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies