Šéf Pentagonu v Kongrese obhajoval prepustenie vojaka

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 19:18 • 2 min
Šéf Pentagonu v Kongrese obhajoval prepustenie vojaka

WASHINGTON - Americký minister obrany Chuck Hagel v stredu na pôde Kongresu obhajoval rozhodnutie administratívy prezidenta Baracka Obamu prepustiť piatich členov Talibanu výmenou za oslobodenie vojaka Bowa Bergdahla.

slovakia

left justify in out

Práve americkí poslanci mali najväčšie výhrady voči celej operácii. Jedným z hlavných dôvodov je fakt, že zatiaľ čo o výmene vedelo až 90 členov Obamovej administratívy, tieto informácie nemal ani jediný Kongresman.

 

"Stále viac sme sa obávali akéhokoľvek odďaľovania, alebo prezradenia (operácie)," uviedol Hagel. Zopakoval pritom, že Bergdahlov život začínal byť vážne ohrozený. "Katarčania nám povedali, že prezradenie akcie by mohlo spôsobiť ukončenie rokovaní o Bergdahlovom prepustení," dodal šéf Pentagonu. 

 

Jediný známy americký vojak zadržiavaný v Afganistane militantným hnutím Taliban sa dostal cez víkend na slobodu po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie výmenou za piatich Talibancov zadržiavaných na americkej základni Guantánamo na Kube od roku 2002. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal aj Katar, ktorý súhlasil s prijatím piatich väzňoch. Bergdahl prežil vo svojom afganskom zajatí takmer päť rokov. Podľa jedného príslušníka jeho roty to bol dezertér. Ak by sa informácie o Bergdahlovom dezertérstve potvrdili, museli by ho postaviť pred špeciálny vojenský súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies