Šéf Pentagónu pricestoval do Izraela, kde očakávajú prvé stíhačky F-35

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:51 • 2 min
Šéf Pentagónu pricestoval do Izraela, kde očakávajú prvé stíhačky F-35

TEL AVIV - Americký minister obrany Ash Carter dnes pricestoval do Izraela, aby sa zúčastnil na slávnostnom odovzdaní prvých dvoch stíhacích lietadiel F-35, ktoré majú židovskému štátu pomôcť zlepšiť ochranu svojho vzdušného priestoru.

slovakia

left justify in out

Ako však informoval izraelský spravodajský web Ynetnews, prílet stíhačiek z Talianska, kde mali medzipristátie na natankovanie, sa kvôli zlým poveternostným podmienkam odložili na neskôr.

Ich slávnostné odovzdanie do služieb izraelskej armády sa malo podľa plánov uskutočniť dnes po poludní na leteckej základni Nevatim a zúčastniť sa na ňom mal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, prezident Reuven Rivlin, minister obrany Avigdor Lieberman, ako aj zástupcovia generálneho štábu izraelskej armády.

"Stíhačka F-35 je schopná uniknúť systémom protileteckej obrany a bude ďalším prvkom, ktorý v rámci regiónu posilní našu prevahu vo vzdušnom priestore," uviedol vo svojom vyhlásení Lieberman.

Izrael nákup sofistikovaných lietadiel F-35 obhajuje ako svoju reakciu na riziko, ktoré podľa neho predstavujú rakety S-300 dodané iránskej armáde Ruskom. Izrael sa rovnako obáva a monitoruje aktivity libanonského šiitského hnutia Hizballáh a Sýrie, kam Rusko - ako spojenec vlády prezidenta Bašára Asada - presunulo svoje protilietadlové systémy S-300 a S-400.

Dodávka prvých dvoch lietadiel F-35 z dielne americkej spoločnosti Lockheed Martin je súčasne analytikmi považovaná za dôkaz strategického partnerstva medzi Izraelom a USA, a to aj napriek rozporom medzi Netanjahuovou vládou a administratívou amerického prezidenta Baracka Obamu.

Izrael je prvým štátom mimo USA, ktorý bude mať letku pozostávajúcu výlučne z lietadiel F-35. Objednal si ich 50 kusov a výrobca mu dodá verziu A s konvenčným vzletom a pristátím (F-35A).

Za každé z prvých 33 lietadiel tohto typu zaplatí Izrael približne 103,5 milióna eur. Francúzsky magazín L'Express v tejto súvislosti napísal, že len prilba pilota tohto lietadla stojí 380.000 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies