Šéf parlamentu sa vyjadril na adresu hokejistov!

NETKY.SK • 13 Apríl 2019, 13:02 • 2 min
Šéf parlamentu sa vyjadril na adresu hokejistov!

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti musia hrať so štátnym znakom na hrudi.

slovakia

left justify in out

Konštatoval predseda Národnej rady SR a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Podľa neho štátny znak nie sú tri hokejky - nové logo štátnej reprezentácie, ktoré predstavil Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). „Ak niekto reprezentuje Slovenskú republiku, ak niekto od Slovenskej republiky poberá nemalé dotácie, tak by sa im mal na hrudi týčiť slovenský štátny znak. A nie nejaká deformovaná napodobenina,” zdôraznil. Predseda parlamentu tiež podotkol, že nesprávna interpretácia a následná zavádzajúca medializácia zákona o štátnych symboloch zbytočne eskaluje napätie medzi národnostnými menšinami. Dodáva, že novela nie je nasmerovaná proti futbalovým fanúšikom maďarskej národnosti. „Mne záleží na dobrých vzťahoch s národnostnými menšinami, ktoré na Slovensku žijú. Ak by malo byť ublížené akokoľvek a komukoľvek z národnostnej menšiny, a to je jedno, či pôjde o Čecha, Maďara, či Rusína, budem prvý, kto bude hájiť ich práva,” konštatoval. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Poslanci 27. marca schválili návrh Slovenskej národnej strany na zvýšenie ochrany štátnych symbolov ako jedného zo základných pilierov štátnosti, ktorý vychádza priamo z Ústavy Slovenskej republiky. Cieľom novely zákona o štátnych symboloch SR je tiež ochrana tradícií, ktoré súvisia s používaním štátnych symbolov, a aj ochrana štátnych symbolov pred ich znevažovaním v elektronickej komunikácii a v digitálnej podobe. Poslanci SNS novelou reagujú na logo, ktoré na dresoch začali používať hokejoví reprezentanti. Novelou sa zavádza povinnosť športovej reprezentácie SR na významných súťažiach a pri príprave na túto súťaž reprezentovať Slovenskú republiku umiestnením štátneho znaku na športovom odeve. Národniari zákonom zavádzajú aj nový pojem „národný symbol“. Novela taktiež zakazuje hranie alebo spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Nezaradený poslanec Zsolt Simon vyhlásil, že koalícia tým eskaluje napätie medzi Maďarmi a Slovákmi.

Danko zdôraznil, že Slovenská národná strana je ochotná nájsť takú štylizáciu znenia zákona, ktorá jasne definuje, že úprava hrania a spievania štátnych hymien sa týka len štátnych sviatkov, či pamätných dní. Táto úprava sa však týka aj slovenskej hymny, nie iba hymien iných štátov.

Novelu prezident Andrej Kiska vo štvrtok vetoval a vrátil Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. O vrátenie zákona ho požiadali okrem iných aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Prezident považuje ustanovenia zákona za rozporné s princípom právnej istoty. Kiska poukázal na vágnosť použitých pojmov v súvislosti s právnou úpravou použitia štátneho znaku na športovom odeve reprezentáciou Slovenskej republiky. To môže podľa neho v praxi vytvárať veľký priestor na interpretáciu a spôsobiť tak právnu neistotu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona