Šéf OSN žiada vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom chemického útoku v Sýrii

NETKY.SK • 17 September 2013, 07:47 • 2 min
Šéf OSN žiada vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom chemického útoku v Sýrii

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval na vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí použili v Sýrii nervový plyn sarín.

slovakia

left justify in out

"Misia OSN jednoznačne a objektívne potvrdila, že v Sýrii boli použité chemické zbrane," povedal Pan Ki-mun na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN. "Je to vojnový zločin a hrubé porušenie protokolu 1925 a ďalších pravidiel medzinárodného obyčajového práva. Som presvedčený, že sa všetci ku mne pripoja a odsúdia tento hanebný zločin," citovala agentúra DPA šéfa OSN.

Medzinárodné spoločenstvo je podľa neho povinné vyvodiť zodpovednosť voči páchateľom útoku a zaručiť, aby sa chemické zbrane už nikdy neobjavili ako prostriedky vedenia vojny. Inšpektori OSN dnes oznámili, že existuje "jasný a presvedčivý dôkaz" o použití chemických zbraní v Sýrii, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. "Environmentálne, chemické a lekárske vzorky, ktoré sme zozbierali, poskytujú jasný a presvedčivý dôkaz o tom, že rakety typu zem-zem, ktoré boli použité v oblasti Ghúta pri Damasku 21. augusta, obsahovali nervový plyn sarín," citovala agentúra AP zo správy, ktorá ale nehovorí, kto sarín použil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies