Šéf OSN vyzval veľmoci, aby uviedli do praxe zmluvu o zákaze jadrových skúšok

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 14:49 • 2 min
Šéf OSN vyzval veľmoci, aby uviedli do praxe zmluvu o zákaze jadrových skúšok

VIEDEŇ - Lídri svetových veľmocí by mali konečne jednotne uplatňovať v praxi zmluvu o celosvetovom zákaze jadrových skúšok. Vyhlásil to dnes vo Viedni generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

slovakia

left justify in out

Členské krajiny OSN schválili Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) pred 20 rokmi, avšak zatiaľ nevstúpila do platnosti, pretože množstvo kľúčových štátov, vrátane USA a Číny, ju ešte neratifikovalo.


"Je to veľmi poľutovaniahodná situácia," povedal Pan Ki-mun v rakúskej metropole počas panelovej diskusie, ktorej usporiadateľom bola prípravná komisia Organizácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO). "Ide o nedostatok politickej vôle," dodal šéf OSN, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.


Zmluvu musia pretaviť do štátneho zákona ešte aj Egypt, Izrael, Irán, Pakistan, India a Severná Kórea (KĽDR), až potom môže vstúpiť do platnosti. "Majú osobitnú zodpovednosť," povedal Pan Ki-mun na adresu ôsmich krajín. Generálny tajomník OSN tiež vyzval štáty vlastniace nukleárne zbrane, aby "oživili snahy" zbaviť sa svojho jadrového arzenálu. Všetky spomenuté krajiny, okrem Egypta a Iránu, vlastnia alebo vyvíjajú jadrové zbrane, napísala agentúra DPA.


Hoci zákaz ešte nie je v platnosti, CTBTO už zriadila celosvetovú pracovnú sieť monitorovacích staníc, ktoré dokážu odhaliť a zaznamenať jadrové skúšky Severnej Kórey. Len čo zmluva začne platiť, organizácia (CTBTO) dostane právomoc vykonávať inšpekcie lokalít v tých krajinách, ktoré sú podozrivé z testovania nejakého jadrového zariadenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies