Šéf OSN vyzval na zastavenie nepriateľských akcií na Blízkom východe

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 23:14 • 2 min
Šéf OSN vyzval na zastavenie nepriateľských akcií na Blízkom východe

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vo štvrtok na "okamžité zastavenie všetkých nepriateľských činov" a provokačných akcií s cieľom vyhnúť sa "vzplanutiu" nového konfliktu na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal novinárom, že mierové sily OSN na Golanských výšinách udržujú kontakt so sýrskou aj izraelskou armádou a vyzývajú obe strany na maximálnu zdržanlivosť, a aby sa riadili dohodou o prímerí z roku 1974.

 

Uviedol, že generálny tajomník OSN sledoval "s krajným znepokojením" nočné správy o raketových útokoch zo Sýrie zameraných na izraelské pozície a odvetné útoky Izraela. Pocítil však potom úľavu zo štvrtkovej "čiastočnej normalizácie situácie".

 

Podľa Dujarrica je Guterres v súvislosti s útokmi v kontakte "s rôznymi ľuďmi na rôznych úrovniach". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že útok na iránske vojenské objekty v Sýrii vyslal "jasné posolstvo" sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, aby neútočil na Izrael.

 

Netanjahu podľa agentúry DPA konštatoval, že "sme uprostred zdĺhavého boja a naša politika je jasná - nedovolíme Iránu, aby sa vojensky usadil v Sýrii". Podľa neho Izrael "primerane reagoval" na raketový útok tým, že zaútočil na viac ako 50 iránskych cieľov v Sýrii. Irán raketovým útokom "prekročil červenú líniu", uviedol Netanjahu.

 

Varoval, že "ktokoľvek na nás zaútočí - my na nich zaútočíme sedemnásobne a ktokoľvek sa bude pripravovať na útok na nás - budeme voči nim konať prví". Izrael vo štvrtok zaútočil na desiatky iránskych cieľov v Sýrii a odpovedal tak na raketové ostreľovanie izraelských pozícií na Golanských výšinách iránskymi oddielmi al-Kuds. Išlo o dosiaľ najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu medzi oboma zarytými nepriateľmi, Izraelom a Iránom, a o najväčšiu vojenskú operáciu Izraela v Sýrii od vojny z roku 1973.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies