Šéf OSN vyzval na podporu dohody zo singapurského summitu

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 18:53 • 2 min
Šéf OSN vyzval na podporu dohody zo singapurského summitu

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres nazval v utorok summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una "dôležitým míľnikom" v snahe o nastolenie mieru.

slovakia

left justify in out

Zároveň vyzval na "úplnú a dokázateľnú denuklearizáciu Kórejského polostrova", informovala agentúra AP.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal, že generálny tajomník "všetky zainteresované strany vyzýva, aby využili túto významnú príležitosť".

 

Dujarric dodal, že Guterres pred summitom obom lídrom napísal a v utorok zopakoval, že táto "(nová) cesta si bude vyžadovať spoluprácu, kompromis a spoločný záujem".

 

Guterres v pondelok novinárom povedal, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a ďalšie organizácie patriace pod OSN sú pripravené pomôcť s overovaním prípadnej denuklearizácie v Severnej Kórei, ak o to OSN požiadajú. Dodal však, že o jej pomoc musia požiadať zúčastnené strany.

 

V spoločnom vyhlásení podpísanom po utorkovom summite v Singapure sa Trump a Kim zaviazali, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

 

Spojené štáty a Severná Kórea sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie o zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove. Išlo vôbec o prvé osobné stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies