Šéf OSN pricestoval na návštevu hladomorom postihnutého Somálska

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 09:50 • 2 min
Šéf OSN pricestoval na návštevu hladomorom postihnutého Somálska

MOGADIŠO - Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval dnes na návštevu Somálska, ktorou chce upozorniť na hladomor v tejto chudobnej východoafrickej krajine.

slovakia

left justify in out

"Ľudia (v Somálsku) zomierajú. Svet musí konať, aby to zastavil," napísal na Guterres na Twitteri. Svoju cestu do Mogadiša označil za krízovú misiu.

 

Podľa Guterresa - bývalého portugalského premiéra, ktorý sa vedenia OSN ujal v januári tohto roku - prispela k súčasnému nedostatku potravín v Somálsku kombinácia ozbrojeného konfliktu, sucha, zmien podnebia a cholery.

 

"Tento hladomor si vyžaduje masívnu odozvu," vyhlásil Guterres. Po prílete na letisko v Mogadiše sa stretol s novým somálskym prezidentom Mohamedom Abdullahim Mohamedom, zvoleným vo februárových voľbách. Mohamed už koncom februára vyhlásil kvôli suchu stav celoštátnej katastrofy a požiadal o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

 

OSN odhaduje, že na pomoc je v súčasnosti odkázaných približne päť miliónov Somálčanov, čo je takmer polovica všetkého obyvateľstva krajiny. Približne 360.000 detí je ťažko podvyživených a 70.000 je akútne ohrozených hladomorom. Podľa údajov somálskej vlády zomrelo v dôsledku nedostatku potravín už najmenej 110 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies