Šéf OSN pricestoval do násilím zmietanej Stredoafrickej republiky

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 16:23 • 2 min
Šéf OSN pricestoval do násilím zmietanej Stredoafrickej republiky

BANGUI - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pricestoval dnes do Stredoafrickej republiky (SAR), ktorou už štyri mesiace zmietajú nábožensky motivované násilnosti medzi kresťanmi a moslimami.

slovakia

left justify in out

"Som tu, aby som prejavil svoju solidaritu i solidaritu medzinárodného spoločenstva," povedal Pan Ki-mun po prílete do metropoly SAR Bangui. 
      

Na tamojšom letisku stráženom francúzskymi jednotkami našli dočasné útočisko pred násilnosťami desaťtisíce miestnych obyvateľov. Šéf OSN ich ubezpečil, že môžu počítať s medzinárodnou pomocou. 
      

Pan Ki-mun sa počas krátkeho pobytu v krajine stretne s členmi dočasnej vlády i s dočasnou prezidentkou Catherine Sambovou-Panzovou. V SAR sa zastavil cestou do neďalekej Rwandy, kam cestuje pri príležitosti 20. výročia tamojšej genocídy. 
      

Generálny tajomník OSN opakovane vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby zabránilo zopakovaniu tragických rwandských udalostí aj na území SAR. 
      

V SAR sa momentálne nachádza približne 5500 vojakov Africkej únie a 2000 príslušníkov francúzskej armády, ktorí sa usilujú dostať násilie pod kontrolu. Bezpečnostná rada OSN by mala ešte v apríli hlasovať o vyslaní mierovej misie do SAR, ktorá by mala mať 12.000 príslušníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies