Šéf OSN pre ľudské práva vyzval USA, aby sprísnili kontrolu strelných zbraní

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 18:02 • 2 min
Šéf OSN pre ľudské práva vyzval USA, aby sprísnili kontrolu strelných zbraní

ŽENEVA - Spojené štáty musia začať dodržiavať svoju povinnosť chrániť občanov, a to sprísnením opatrení na reguláciu strelných zbraní. Požiadavku dnes vyslovil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn, ktorý tak reagoval na smrtiacu streľbu v Orlande v americkom štáte Florida.

slovakia

left justify in out

Lídri USA musia zastaviť "desivo časté násilné útoky, ktorým však možno predchádzať a ktoré sú priamym dôsledkom nedostatočnej regulácie strelných zbraní", vyhlásil vysoký komisár OSN pre ľudské práva v Ženeve.

 

Jordánsky diplomat OSN ostro skritizoval americkú zbrojársku loby za tvrdenia, že strelné zbrane vytvárajú atmosféru bezpečia. "Spoločnosť - predovšetkým jej najzraniteľnejšie skupiny a menšiny, ktoré už zažívajú všeobecne rozšírené predsudky - platí vysokú daň za slabý odpor voči lobistom a za to, že sa nepodnikli nutné opatrenia na ochranu ľudí pred násilím páchaným strelnými zbraňami," uviedol Zajd, ktorého citovala svetová agentúra DPA.

 

Útočník z Orlanda Omar Mateen použil v nedeľu 12. mája pri streľbe v nočnom klube pre gejov útočnú pušku AR-15 a ručnú strelnú zbraň. Zabil nimi 49 ľudí. Zajd vyslovil pochybnosti, či je dôvod na to, aby mali obyvatelia USA možnosť kupovať si útočné zbrane. Komisár OSN kritizoval aj to, že ľudia v USA si môžu kupovať strelné zbrane, hoci majú zločineckú minulosť, dopustili sa domáceho násilia, užívajú drogy, trpia duševnou chorobou či majú kontakty s domácimi alebo zahraničnými extrémistami.

 

V Spojených štátoch zomrelo zatiaľ tento rok pri násilí páchanom strelnými zbraňami vyše 6000 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 12.300 osôb, uviedla mimovládna organizácia Gun Violence Archive. Strelné zbrane nielen ohrozujú životy, ale často sa používajú pri trestných činoch voči ženám a deťom vrátane sexuálnych útokov, únosov a domáceho násilia, uvádza sa v nedávnej celosvetovej správe OSN o násilí páchanom strelnými zbraňami.

 

Mateen, ktorého v nedeľu polícia zabila, sa zrejme sám zradikalizoval vďaka extrémistickým islamistickým materiálom na internete, vyhlásil v pondelok americký prezident Barack Obama.

Zajdov hovorca Rupert Colville uviedol, že je chybou predstavovať násilie páchané strelnými zbraňami ako moslimský problém, lebo páchatelia hromadných strelieb v USA pochádzali z rôznych prostredí. "Problémom sú strelné zbrane," povedal Colville reportérom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies