Šéf OSN Pan Ki-mun vyzval v Jeruzaleme na upokojenie násilia

NETKY.SK • 20 Október 2015, 17:01 • 2 min
Šéf OSN Pan Ki-mun vyzval v Jeruzaleme na upokojenie násilia

JERUZALEM - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes pricestoval na vopred neplánovanú návštevu Jeruzalema, aby sa pokúsil ukončiť mesiac trvajúcu vlnu násilností medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Som tu, aby som podporil a povzbudil každé úsilie zamerané na uvoľnenie napätia a na zamedzenie tomu, aby sa situácia vymkla spod kontroly," povedal Pan Ki-mun po príchode do Izraela na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

 

Okrem Jeruzalema má šéf OSN navštíviť aj Západný breh Jordánu, kde sa má stretnúť s palestínskymi predstaviteľmi. Podľa Pan Ki-munových slov jeho cesta odráža obavy celého sveta zo súčasnej "nebezpečnej" eskalácie násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 

Pan Ki-mun uviedol, že chápe frustráciu Palestínčanov, ale súčasné násilie podľa neho poškodzuje ich legitímne ambície smerujúce k vytvoreniu vlastného štátu. Izraelčanom zase odkázal, že rozumie ich obavám o bezpečnosť, ale situácia nemá podľa neho vojenské riešenie.

 

Súčasné napätie v Izraeli a na palestínskych územiach vyvoláva obavy z vypuknutia tretieho rozsiahleho palestínskeho povstania, takzvanej intifády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies