Šéf OSN: Konflikt na Ukrajine oživuje duchov studenej vojny

NETKY.SK • 9 Január 2015, 07:07 • 2 min
Šéf OSN: Konflikt na Ukrajine oživuje duchov studenej vojny

NEW YORK - Konflikt na východe Ukrajiny oživuje duchov studenej vojny, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Konflikt na Ukrajine si vyžiadal už vyše 4000 životov, ohrozuje bezpečnosť a stabilitu v Európe a oživuje duchov studenej vojny," konštatoval Pan Ki-mun na neformálnej schôdzke Valného zhromaždenia OSN, kde sumarizoval výsledky roka 2014.
      

Medzi ďalšie výzvy, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo, zaradil hrozbu terorizmu na Blízkom východe a šírenie smrtiaceho vírusu ebola. Pan Ki-mun sa zmienil aj o chaose v Líbyi, nedostatočnom pokroku pri riešení krízy v Sýrii a o patovej situácii pri urovnaní palestínsko-izraelského konfliktu, uviedla agentúra TASS.
      

Hoci bol rok 2014 podľa šéfa OSN "rokom nepokojov", v niektorých prípadoch došlo k výraznému pokroku. Spomenul likvidáciu sýrskeho chemického arzenálu a nedávne vyhlásenie Európskej únie, Spojených štátov a Číny ohľadne zníženia rizík klimatických zmien. "Máme obrovskú zodpovednosť pred sebou, ale aj rok príležitostí," dodal Pan Ki-mun s tým, že v roku 2015 si pripomíname 70. výročie založenia OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies