Šéf OSN Guterres pracuje na vyriešení sporu medzi Katarom a arabskými krajinami

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 07:59 • 2 min
Šéf OSN Guterres pracuje na vyriešení sporu medzi Katarom a arabskými krajinami

DAUHA - Generálny tajomník OSN António Guterres pracuje v zákulisí, aby pomohol vyriešiť spor medzi Katarom a jeho arabskými susedmi.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes zástupca hovorcu OSN Farhan Haq s tým, že podobné úsilie vyvíjajú aj ďalší pracovníci OSN. Odmietol však uviesť podrobnosti. Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn minulý týždeň obvinili Katar z podpory terorizmu a prerušili s ním vzťahy.

 

Katar obvinenie poprel. Jeho minister zahraničných vecí Muhammad bin Abdarrahmán Sání dnes po diplomatických stretnutiach v Paríži povedal, že katarská vláda je v styku s medzinárodnými leteckými a právnymi organizáciami a pokúša sa odraziť snahy Saudskej Arábie a jej spojencov odrezať Kataru prístup k pozemným, vzdušným i námorným trasám.

 

Minister privítal diplomatické snahy o upokojenie sporu, trval však na tom, že nikto nemôže Kataru diktovať jeho zahraničnú politiku. Povedal, že Katar je pripravený rokovať o čomkoľvek, čo súvisí s "kolektívnou bezpečnosťou krajín Perzského zálivu", o svojej zahraničnej politike však vyjednávať nebude. Sání taktiež zdôraznil, že "nikto nemá právo" vyvíjať nátlak na Katar, aby umlčal televíznu stanicu al-Džazíra, ktorá sídli v katarskej Dauhe.

 

Do riešenia katarskej krízy sa zapojil aj pakistanský premiér Naváz Šaríf a šéf pakistanskej armády Kamar Džávid Bádžva, ktorí dnes pricestovali do saudskoarabského Rijádu.

Pakistan dlhodobo udržiava blízke vzťahy so Saudskou Arábiou, nedávno sa však tiež obchodne angažoval v Katare. Šaríf má podľa tlačovej agentúry AP blízko ku kráľovským rodinám v oboch krajinách.

 

Saudskoarabská letecká spoločnosť Flynas využila spor svojej krajiny s Katarom a pokúsila sa prilákať pracovníkov z oveľa väčších katarských aerolínií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies