Šéf OSN: Diplomacia by mala byť nedotknuteľná

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 18:28 • 2 min
Šéf OSN: Diplomacia by mala byť nedotknuteľná

ŽENEVA - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun v pondelok upozornil, že jednotlivé krajiny by mali rešpektovať nedotknuteľnosť diplomatických misií na svojom území, ktorá sa týka i oblasti výmeny informácií.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v súvislosti s informáciami o údajnom sledovaní diplomatov Európskej únie v Spojených štátoch, ktoré pochádzajú od bývalého spolupracovníka tamojších tajných služieb na úteku Edwarda Snowdena. "Od členských štátov (OSN) sa očakáva... že budú chrániť nedotknuteľnosť diplomatických misií," povedal Pan pred novinármi v Ženeve. Odpovedal tak na otázku týkajúcu sa najnovších odhalení pripisovaných Snowdenovi. Zverejnené správy odmietol priamo komentovať, zdôraznil však, že diplomatické misie "by v zásade mali byť chránené vrátane (ich) informácií".

O údajnom sledovaní diplomatov, ktoré by mohlo vážne narušiť vzťahy medzi USA a európskymi spojencami, v nedeľu informoval ako prvý nemecký týždenník Der Spiegel odvolávajúci sa na utajované dokumenty poskytnuté Snowdenom. Tridsaťročný Američan sa snaží vyhnúť stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov a podľa ruskej vlády sa už týždeň nachádza v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetevo. Der Spiegel uviedol, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vo washingtonskej misii EÚ nainštalovala mikrofóny a vstupovala do jej počítačovej siete, čím získala prístup k elektronickej pošte a interným dokumentom. Terčom podobného sledovania bola podľa neho aj delegácia EÚ pri OSN či dokonca samotné európske inštitúcie v Bruseli. Americké sledovanie sa údajne týkalo predovšetkým Nemecka, britský denník Guardian však v pondelok uviedol, že medzi celkovo 38 "terčmi" boli aj krajiny ako Francúzsko, Taliansko alebo Grécko.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová vyzvala ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho na "čo najrýchlejšie" vysvetlenie, zatiaľ čo komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingová pohrozila odmietnutím pripravovanej dohody o voľnom obchode. Európska komisia na odhalenie reagovala nariadením bezpečnostných previerok všetkých zastupiteľstiev EÚ vo svete. Francúzsky prezident François Hollande v pondelok vyhlásil, že Američania musia sledovanie "okamžite zastaviť" a kým sa tak nestane, vzájomné rokovania vo všetkých oblastiach budú pozastavené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies