Šéf OSN chce od bohatých krajín pol milióna miest pre dlhodobé presídlenie Sýrčanov

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 13:43 • 2 min
Šéf OSN chce od bohatých krajín pol milióna miest pre dlhodobé presídlenie Sýrčanov

ŽENEVA - Bohaté krajiny musia prejaviť oveľa väčšiu pohostinnosť voči Sýrčanom a ponúknuť im takmer pol milióna miest na dlhodobé presídlenie, povedal dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na otvorení ženevskej konferencie OSN venovanej tejto problematike.

slovakia

left justify in out

"Sme tu, aby sme sa venovali najväčšej kríze utečencov a vysídlencov v našej dobe. To si vyžaduje exponenciálne zvýšenie globálnej solidarity," citovala Pana tlačová agentúra DPA.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pozval na konferenciu do ženevského sídla OSN zástupcov vyše 90 krajín, aby od nich získal ďalšie záväzky, že poskytnú šancu na nový život sýrskym utečencom, umožnia zjednocovanie ich rodín a ponúknu im pracovné a študijné víza. Tieto programy bežia oddelene od zvyčajných azylových procesov a sú určené pre osobitne zraniteľné skupiny, ako sú ženy, deti a ľudia potrebujúci lekársku pomoc.


Libanon, Turecko, Jordánsko, Egypt, Irak a severoafrické krajiny znášajú ťarchu toho, že prijali väčšinu Sýrčanov, ktorí ušli pred vojnou vo svojej krajine. V týchto krajinách sa nachádza 4,8 milióna sýrskych vojnových utečencov, čo výrazne zaťažuje ich štátne rozpočty a verejné financie.  

 

"Komunity, ktoré prijali utečencov v susedných krajinách, sú vyčerpané," zdôraznil dnes Pan. Bohaté krajiny sveta sa doteraz zaviazali prijať 178.000 sýrskych utečencov, podľa odhadov OSN je však potrebných 480.000 takýchto miest. 

 

Pan dnes povedal, že krajiny by nemali démonizovať utečencov a mali by vidieť možnosti, ktoré im ich príchod môže priniesť. "Dnes sú utečencami. Zajtra môžu byť študentmi a profesormi, vedcami a výskumníkmi alebo pracovnými silami a poskytovateľmi sociálnej starostlivosti,"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies