Šéf OSN bude s Putinom diskutovať o Sýrii

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 09:13 • 2 min
Šéf OSN bude s Putinom diskutovať o Sýrii

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Panom Ki-munom.

slovakia

left justify in out

Schôdzka je naplánovaná v Putinovej rezidencii v ruskom čiernomorskom letovisku Soči, kde sa budúci rok uskutočnia zimné olympijské hry. Obaja štátnici však budú diskutovať najmä o riešení občianskej vojny v Sýrii. 

Pan zavítal do Ruska ešte vo štvrtok a zotrvá tam až do nedele. Jeho návšteva je súčasťou plánov na presvedčenie svetových lídrov, aby zorganizovali ďalšiu veľkú konferenciu o spôsoboch, ako zastaviť krviprelievanie v Sýrii. Rusko aj Spojené štáty sa na túto úlohu podujali ešte tento mesiac. Cieľom je nadviazať na konferenciu vo švajčiarskej Ženeve z júna 2012, na ktorej mocnosti vyzvali na prímerie a vytvorenie prechodnej sýrskej vlády. Moskva však stále odmieta jednoznačné odsúdenie režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, s ktorým naďalej udržuje diplomatické aj obchodné vzťahy. 

Valné zhromaždenie OSN ešte v stredu prijalo rezolúciu, ktorá odsudzuje "eskaláciu" občianskej vojny v Sýrii zo strany tamojšej vlády a vyjadruje podporu aktivitám koalície sýrskych opozičných síl. Dokument predložený Katarom a ďalšími arabskými krajinami v hlasovaní podporilo 107 zo 193 členov, medzi ktorými nechýbali Británia, Francúzsko a Spojené štáty. Čína, Rusko a ďalších 10 krajín vrátane samotnej Sýrie hlasovalo proti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies