Šéf orgánu OSN pre podnebné zmeny odstúpil po sexuálnej afére

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:16 • 2 min
Šéf orgánu OSN pre podnebné zmeny odstúpil po sexuálnej afére

BERLÍN - Predseda Medzivládneho panelu OSN pre podnebné zmeny (IPCC) Rajendra Kumar Pachauri v utorok oznámil svoj odchod z funkcie v období, keď v rodnej Indii čelí podozreniu zo sexuálneho obťažovania.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatpäťročný vedec pôsobil na čele orgánu od roku 2002 a v roku 2007 prevzal v jeho mene Nobelovu cenu mieru. V liste adresovanom generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi napísal, že činnosť IPCC "si v najbližšej budúcnosti vyžiada plné nasadenie predsedu, čoho by za terajších okolnosti nemusel byť schopný". Dôvod rozhodnutia nerozvádza, spomína však odvolanie účasti na prebiehajúcom zasadnutí v Nairobi pre "záležitosti vyžadujúce si jeho pozornosť v Indii".

 

Tamojšia polícia preveruje tvrdenia 29-ročnej ženy, ktorú Pachauri údajne sexuálne obťažoval počas spoločného pôsobenia v jednom z indických výskumných ústavov. Pachauri obvinenie popiera a prisľúbil, že s vyšetrovateľmi bude v plnej miere spolupracovať. Vedenie IPCC dočasne prevzal podpredseda Ismáil al-Gizúlí pochádzajúci zo Sudánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies