Šéf NKÚ by sa mal voliť po novom, mohol by ním byť len právnik či ekonóm

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:53 • 2 min
Šéf NKÚ by sa mal voliť po novom, mohol by ním byť len právnik či ekonóm

BRATISLAVA - Predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR by mali poslanci od novembra voliť po novom. Navrhujú to Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič a Igor Hraško v novele zákona o NKÚ.

slovakia

left justify in out

"Návrhom zákona sa voľba do orgánov úradu mení z politickej voľby vhodného nominanta na odborný výber," uvádzajú predkladatelia návrhu. Funkciu výberovej komisie má plniť príslušný parlamentný výbor.

Okrem toho v novele určujú podmienky, ktoré musí splniť vhodný kandidát na tento post. Po novom by mohol byť šéfom NKÚ len právnik alebo ekonóm. "Vzhľadom na charakter a druh práce bolo určené ako vyhovujúce len právnické alebo ekonomické vzdelanie druhého stupňa," priblížili navrhovatelia. Matovičovci navrhujú aj oddeliť voľbu predsedu a podpredsedov.

Kandidáta na post predsedu má posudzovať finančný parlamentný výbor, podpredsedov šéf NKÚ. "Výhodou tohto modelu je skutočnosť, že osoba, ktorú výbor vo svojom stanovisku schváli a navrhne na voľbu poslancom Národnej rady SR je 'nadstraníckym' kandidátom, keďže jeho nominácia je výsledkom konsenzu medzi jednotlivými členmi výboru," odôvodňujú matovičovci. Pokiaľ ide o podpredsedov, keď ich bude posudzovať šéf, zvýši sa jeho zodpovednosť za výber svojho podriadeného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies