Šéf Nissanu Ghosn očakáva na budúci rok rekordný predaj automobilov

NETKY.SK • 16 December 2016, 11:26 • 2 min
Šéf Nissanu Ghosn očakáva na budúci rok rekordný predaj automobilov

JOKOHAMA - Japonská automobilka Nissan Motor odhaduje, že v budúcom roku zaznamená rekordný predaj, k čomu by jej malo dopomôcť zotavovanie svetovej ekonomiky, ktoré zvyšuje dopyt po nových autách. Uviedol to dnes výkonný riaditeľ automobilky Carlos Ghosn.

slovakia

left justify in out

Ako povedal, je presvedčený, že obchodná politika pod vedením novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa bude pokračovať v posilňovaní dobrých vzťahov so susedným Mexikom, kde Nissan vyrába autá určené na export do USA. Zvolenie Trumpa za amerického prezidenta vyvolalo obavy, že náklady pre Nissan a iné automobilky vzrastú, ak Trump splní svoje sľuby a prehodnotí Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), prípadne zavedie clá na autá dovážané do USA z Mexika.

 

Šéf Nissanu sa ale budúcnosti NAFTA príliš neobáva. Podľa neho nový prezident USA hovoril najmä o tom, že Amerika by mala byť na prvom mieste. "To znamená, že mu ide o americké záujmy. A medzi americké záujmy patria aj silné obchodné vzťahy s Mexikom," uviedol Ghosn.

 

Podľa najnovších údajov predal Nissan za 10 mesiacov tohto roka 4,52 milióna áut. Za minulý rok 2015 zaznamenala automobilka rekord, keď predala 5,42 milióna osobných a nákladných vozidiel.

 

S rekordom počíta šéf Nissanu aj v budúcom roku. "Myslím, že rok 2017 bude veľmi dobrý. Očakávam, že opäť zaznamenáme rekordné predaje," povedal Ghosn na stretnutí s novinármi.

 

Určité riziko pre automobilový priemysel budú aj naďalej predstavovať vyššie ceny surovín a súčasné menové výkyvy. Tieto negatíva by však mal vykompenzovať rastový trend svetovej ekonomiky, ktorý udrží vysoký dopyt po nových autách, dodal Ghosn.

 

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že svetová ekonomika zrýchli tempo rastu na budúci rok na 3,3 % z tohtoročnej odhadovanej úrovne 2,9 %. Vychádza najmä z Trumpových plánov znížiť daňovú záťaž v USA a zvýšiť výdavky na infraštruktúrne projekty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona