Šéf newyorského Fedu očakáva pokračovanie zvyšovania úrokových sadzieb

NETKY.SK • 25 September 2017, 16:36 • 2 min
Šéf newyorského Fedu očakáva pokračovanie zvyšovania úrokových sadzieb

NEW YORK - Prezident newyorského Fedu William Dudley očakáva pokračovanie zvyšovania úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Ako dôvod uviedol, že súčasná nízka inflácia je iba dočasným javom.

slovakia

left justify in out

Ako dnes Dudley povedal, očakáva, že miera inflácie, ktorú na nízkych úrovniach udržujú viaceré dočasné faktory, sa časom zrýchli a "v strednodobom horizonte" stabilizuje v blízkosti inflačného cieľa americkej centrálnej banky. Ten je stanovený na úrovni 2 %.

 

Vzhľadom na tento vývoj spolu s pokračujúcim posilňovaním americkej ekonomiky a vývojom na trhu práce by Fed mal pokračovať v upevňovaní svojej menovej politiky. Dudley zároveň dodal, že tri hurikány, ktoré od konca augusta zasiahli americkú pevninu, by rast ekonomiky nemali ovplyvniť.

 

Dudleyho vyjadrenia pravdepodobne ešte posilnia očakávania trhov, že americká centrálna banka pristúpi k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb do konca tohto roka. Túto možnosť už naznačilo samotné vedenie Fedu, ktoré minulý týždeň síce ponechalo úrokové sadzby nezmenené, ale s nimi aj pôvodnú prognózu, že do konca tohto roka sa úrokové sadzby zvýšia ešte raz. V budúcom roku potom Fed počíta s tromi zvýšeniami úrokových sadzieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies