Šéf nemeckých priemyselníkov kritizuje VW, no nemecké firmy obhajuje

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:29 • 2 min
Šéf nemeckých priemyselníkov kritizuje VW, no nemecké firmy obhajuje

BERLÍN- Šéf Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Ulrich Grillo skritizoval automobilku Volkswagen (VW) za podvody pri emisných testoch, tvrdo však obhajoval nemecký priemysel, ktorého imidž v dôsledku emisného škandálu utrpel. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Jednoznačne stojím za nemeckou priemyselnou produkciou a za prácou, ktorú denne urobia milióny ľudí," povedal. Ako dodal, označenie "Made in Germany" znamená vynikajúce výrobky a nemeckú techniku uznáva celý svet.

 

Trvá však na tom, že firmy musia hrať podľa pravidiel. "Odsudzujeme akúkoľvek formu manipulácie," povedal šéf BDI, pričom privítal súhlas VW s nezávislým vyšetrením prípadu. "Iba transparentnosť, otvorenosť a rýchle vyšetrovanie nám v tejto situácii pomôže," dodal Grillo.

 

Kauza podvádzania pri emisných testoch automobilkou Volkswagen vypukla v piatok minulý týždeň (18.9.), keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila firmu, že do viacerých áut s naftovými motormi namontovala softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur) a škandál začali vyšetrovať aj v ďalších krajinách sveta. Firma na riešenie problému vyčlenila predbežne 6,5 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona