Šéf nemeckej diplomacie Steinmeyer ubezpečil jezídov o ďalšej pomoci

NETKY.SK • 16 August 2014, 17:36 • 2 min
Šéf nemeckej diplomacie Steinmeyer ubezpečil jezídov o ďalšej pomoci

BAGDAD - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zabili približne 100 jezídov-mužov neďaleko severoirackého mesta Sindžár, keď odmietli prestúpiť zo svojej starobylej viery na islam.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru DPA o tom dnes informovali obyvatelia, ktorí masaker prežili.
      

Mužov zabili militanti v piatok, pričom ženy a deti zadržali a odvliekli na neznáme miesto.
      

Bojovníci z IS dobyli v posledných týždňoch niekoľko miest na severe Iraku, kde žijú menšiny kresťanov a jezídov, čo vyvolalo obrovský exodus. Ostatní obyvatelia zostali uväznení vo svojich mestách a pod hrozbou smrti dostali príkaz konvertovať na islam, uviedli očití svedkovia.
      

Militanti pokladajú jezídov, vyznávačov náboženstva z predislamských čias, za neveriacich.
      

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeyer, ktorý je dnes na krátkej návšteve Iraku, ubezpečil vysídlených jezídov o ďalšej humanitárnej pomoci.
      

"Musíme vytvoriť situáciu, aby Islamský štát prestal čerpať pomoc od irackého obyvateľstva," povedal Steinmeyer počas prehliadky utečeneckého tábora jezídov v Arbíle, hlavnom meste autonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku. Krátko pred jeho príchodom tam pristáli prvé lietadlá nemeckých vzdušných síl s pomocou pre trpiacich obyvateľov.
      

Dnes pristáli v Arbíle aj dve britské lietadlá s humanitárnymi zásobami.
      

Steinmeyer sa dnes už skôr stretol v Bagdade s irackým prezidentom Fuádom Masúmom, deň po tom, čo sa ministri zahraničných vecí Európskej únie dohodli na vyzbrojovaní kurdských síl bojujúcich na severe krajiny proti džihádistom. Zbrane im môžu poskytovať jednotlivé členské štáty EÚ.
      

"Každodenné zábery z Iraku, zachytávajúce vraždenie a masakre, vyvolávajú šok a hrôzu po celom svete," vyhlásil Steinmeyer po prílete do Bagdadu.
      

"Gang teroristov a vrahov sa snaží podrobiť si krajinu," uviedol nemecký politik a na mysli mal odštiepeneckú skupinu al-Káidy, ktorá od júna dobyla obrovské územné pásma na severe a západe Iraku.
      

Šéf nemeckej diplomacie oznámil v Bagdade, že jeho vláda poskytne Iraku humanitárnu pomoc za vyše 24 miliónov eur.
      

Francúzsko bolo prvou západoeurópskou krajinou, ktorá oznámila, že bude vyzbrojovať kurdské sily v severnom Iraku.
      

Keďže riadna iracká armáda sa nachádza v stave chaosu, kurdské sily sú všeobecne pokladané za najväčšiu nádej pri zastavení militantov z IS. Militanti totiž v posledných týždňoch rozšírili svoje územia bez toho, aby sa stretli s väčším odporom.
      

Spojené štáty nedávno začali s náletmi proti cieľom Islamského štátu v severnom Iraku.
      

Dnes pri amerických náletoch v blízkosti najväčšej irackej Mósulskej priehrady, ktorá je pod kontrolou militantov, zahynulo najmenej 20 extrémistov a 11 ďalších utrpelo zranenia. Uviedla to kurdská armáda.
      

Americké bojové lietadlá podnikli sériu náletov proti skupinám militantov rozmiestnených popri priehrade na rieke Tigris, ktorá preteká aj cez Bagdad.
      

Obyvatelia žijúci v okolí Mósulskej priehrady potvrdili pre agentúru AP, že oblasť sa stala terčom náletov a že boli zabití militanti.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies