Šéf NATO víta zvýšenie amerických výdavkov na obranu v Európe

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:21 • 2 min
Šéf NATO víta zvýšenie amerických výdavkov na obranu v Európe

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal dnes zvýšenie výdavkov na obranu v novom rozpočte USA a označil to za znamenie toho, že Washington podporuje aj bezpečnosť Európy.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty podľa neho uvedeným rozhodnutím "podporujú kolektívnu obranu nie len slovami, ale aj činmi".

Stoltenberg sa tak vyjadril pred štvrtkovým summitom NATO v Bruseli za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa šéfa NATO by zvýšenie objemu financií o 40 percent malo znamenať viac vojenských cvičení, výcviku, zbraní a munície, ako aj investícií do infraštruktúry.

Trumpov návrh federálneho rozpočtu na rok 2018 predpokladá zvýšenie obranných výdavkov v Európe o 1,4 miliardy dolárov. Okrem iného by to malo pomôcť k posilneniu prítomnosti amerických síl a splneniu záväzkov Washingtonu voči NATO.

Trump odcestoval dnes popoludní z Ríma do Bruselu. Prvý deň návštevy venuje stretnutiu s belgickými vrcholnými predstaviteľmi, vo štvrtok sa stretne s lídrami inštitúcií EÚ a zúčastní sa na summite NATO.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona