Šéf NATO telefonoval s Trumpom

NETKY.SK • 19 November 2016, 08:28 • 2 min
Šéf NATO telefonoval s Trumpom

BRUSEL – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa po prvý raz telefonicky spojil s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom a zablahoželal mu k volebnému víťazstvu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie NATO.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa Stoltenberg a Trump v piatkovom telefonickom rozhovore zhodli na tom, že došlo k pokroku ohľadne otázky výdavkov na obranu zo strany členských štátov aliancie, ale že je potrebné urobiť viac.

 

Trump počas predvolebnej kampane totiž naznačil, že USA si nebudú plniť svoje záväzky, ak ďalší členovia aliancie nebudú prispievať viac.

 

Vo vyhlásení NATO sa taktiež uvádza, že Stoltenberg sa teší na schôdzku s Trumpom počas budúcoročného summitu NATO v Bruseli.

 

Stoltenberg ešte pred piatkových telefonátom vyhlásil, že Spojené štáty na čele s Trumpom zostanú lídrom Severoatlantickej aliancie. "Som presvedčený, že prezident Trump zachová vedúcu úlohu USA v Severoatlantickej aliancii," vyhlásil Stoltenberg.

 

Uviedol, že Trumpovi plánuje dať najavo, že výdavky na obranu sú jeho prioritou a pri návštevách v členských štátoch NATO o tom vždy hovorí. "Keď napätie stúpa, treba zvýšiť výdavky na obranu," vyhlásil Stoltenberg a poukázal na hrozbu islamského radikalizmu, ruskú anexiu polostrova Krym a nestabilnú situáciu v severnej Afrike. Treba podľa neho zastaviť rozpočtové škrty a zvyšovať výdavky tak, aby členské štáty NATO postupne splnili záväzok vynakladať na obranu dve percentá HDP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona