Šéf NATO šokoval: Severná Kórea dostrelí až do Európy!

NETKY.SK • 30 Október 2017, 16:18 • 2 min
Šéf NATO šokoval: Severná Kórea dostrelí až do Európy!

Európske krajiny ležia v dosahu severokórejských balistických rakiet. Povedal to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

"Uvedomujeme si, že aj Európa už leží v dosahu severokórejských rakiet a členské štáty NATO sú tým pádom ohrozené," cituje Stoltenberga Daily Star. Podľa Stoltenberga má však NATO schopnosti a odhodlanie reagovať na "akúkoľvek hrozbu od akéhokoľvek agresora", píšu Parlamentné listy.cz.

 

"Stoltenbergove slová potrvdzujú obavy, že režim diktátora Kima Čong-una vytvoril medzikontinentálne rakety, ktoré sú schopné prekonávať tisíce míľ," píšu britské noviny. 

 

Problému sa venuje aj turecký denník Daily Sabah. "Vieme o tom, že dostrel severokórejských rakiet dosahuje na západné pobrežie Spojených štátov a tiež väčšinu Európy," cituje Stoltenbergove vyjadrenie. 

 

Ako však Stoltenberg upozornil, NATO je odhodlané vypuknutiu ozbrojeného konfliktu zabrániť. "Žiadny zo spojencov v rámci NATO a samozrejme ani NATO ako také nechce vojnu. To by bola katastrofa," dodal Stoltenberg. "Nemusíme použiť sílu. Naším cieľom je mierové riešenie," cituje generálneho tajomníka Daily Sabah. 

 

Podľa neho by mal ozbrojený konflikt devastujúce následky. 

 

Celková atmosféra okolo KĽDR je momentálne veľmi napätá. Preventívnym úderom už pohrozil americký prezident Donald Trump. Urobil tak v reakcii na neprestávajúce testy balistických rakiet a jadrových hlavíc, ktoré KĽDR prevádza. V tejto veci sa už začali angažovať aj Rusko a Čína. 

 

Americký minister obrany James Mattis  povedal, že hrozba stále kulminuje. V reakcii na obavy z preventívneho útoku zo strany Spojených štátov počas víkendu nacvičovali  v KĽDR evakuačné opatrenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona