Šéf NATO ocenil Litvu, Lotyšsko a Rumunsko za zvyšovanie obranných rozpočtov

NETKY.SK • 14 Február 2017, 15:46 • 2 min
Šéf NATO ocenil Litvu, Lotyšsko a Rumunsko za zvyšovanie obranných rozpočtov

BRUSEL - Litva, Lotyšsko a Rumunsko smerujú k tomu, aby vynaložili na obranu najmenej dve percentá hrubého národného produktu (HDP), k čomu sa zaviazali všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie. Uviedol to dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Deň pred pracovným rokovaním ministrov obrany členských krajín aliancie Stoltenberg pripomenul, že európski spojenci a Kanada zvýšili v minulom roku výdavky na obranu o 3,8 percenta, čo znamená asi o 10 miliárd dolárov viac ako v roku 2015. Aliancia sa snaží ukončiť predošlé dlhoročné obdobie znižovania a zmrazovania výdavkov na obranu.

 

"Je to významný krok vpred, ale čaká nás ešte dlhá cesta. Stále to nie je dosť," zhodnotil situáciu Stoltenberg. V tejto súvislosti pripomenul, že nový americký prezident Donald Trump mu počas dvoch telefonických rozhovorov naznačil potrebu vyšších výdavkov zo strany európskych spojencov.

 

Šéf aliancie v tejto súvislosti ocenil, že Rumunsko, Lotyšsko a Litva smerujú k splneniu cieľa NATO o vynaložení najmenej dvoch percent ročného národného rozpočtu na obranu. Svoje obranné výdavky zvyšuje aj Nemecko, avšak v roku 2015 splnili stanovenú dvojpercentnú hranicu len Británia, Grécko, Estónsko a Poľsko, kým vlani sa to podarilo len Grécku a Estónsku.

 

Stoltenberg zároveň priznal, že niektorí európski spojenci majú skutočné rozpočtové ťažkosti, napríklad Taliansko, ktoré sa snaží znížiť svoj rozpočtový deficit na pozadí krízy v eurozóne.

Otázka národných výdavkov na obranu v Európe bude jednou z hlavných tém summitu NATO, ktorý sa bude konať koncom mája v Bruseli a na ktorom sa zúčastní aj Donald Trump.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies