Šéf NATO: Môžeme skĺbiť otvorenú spoločnosť s posilnením bezpečnostných opatrení

NETKY.SK • 10 Január 2015, 10:13 • 2 min
Šéf NATO: Môžeme skĺbiť otvorenú spoločnosť s posilnením bezpečnostných opatrení

BRUSEL - Nie je rozpor medzi otvorenou spoločnosťou a silnými bezpečnostnými opatreniami. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatkovom rozhovore pre tlačovú agentúru Belga, zameranom na situáciu po útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.

slovakia

left justify in out

"Tieto služby máme presne na ochranu otvorenej spoločnosti," skonštatoval Stoltenberg. Bývalý nórsky premiér má osobné skúsenosti s prejavmi terorizmu. Bol na čele vlády v roku 2011, kedy 77 ľudí zomrelo zásluhou dvojstupňového útoku Andersa Behringa Breivika v Osle a na ostrove Utoya. Už vtedy sa mu dostalo obdivu na celom svete, keď v reakcii na spáchanú hrôzu vyzýval na "viac demokracie a tolerancie".
      

Aj v postavení generálneho tajomníka najväčšej vojenskej aliancie na svete tvrdí, že boj proti radikalizmu a terorizmu je možný so zachovaním princípov demokracie, tolerancie a ochrany súkromia obyvateľov. "Nemyslím si, že existuje rozpor medzi silnou políciou, silnými tajnými službami, silnou obranou a otvorenou spoločnosťou," uviedol.
      

Povedal, že je celkom možné zosúladiť túžbu po otvorenej spoločnosti, s mnohými etnikami a vierovyznaniami, s existenciou silných bezpečnostných služieb. Práve pocit bezpečnosti podľa neho tvorí základ otvorenej spoločnosti, kde si ľudia navzájom dôverujú a tam, kde nie je istota, nie je ani dôvera a otvorená spoločnosť.
      

Zdôraznil, že ak bude Európa aj naďalej podporovať základné slobody, to je najlepší spôsob, ako reagovať na útok proti redakcii Charlie Hebdo. "To, čo sme videli v Paríži, je útok proti nevinným ľuďom, ale tiež útok proti slobode prejavu, slobode presvedčenia a proti našej tolerantnej spoločnosti," pripomenul Stoltenberg.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies