Šéf NATO konštatoval mierne zlepšenie situácie na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 12 Január 2015, 08:42 • 2 min
Šéf NATO konštatoval mierne zlepšenie situácie na východe Ukrajiny

BERLÍN - Nemecký denník Die Welt cituje dnes generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý povedal, že sa boje medzi ukrajinskými silami a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny zmiernili.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Zaznamenali sme, že na území východnej Ukrajiny je stále ruský vojenský personál, ktorý podporuje separatistov," povedal Stoltenberg nemeckým novinám. Vyjadril obavy nad rizikami, ktoré z toho vyplývajú pre miestne obyvateľstvo, informovala tlačová agentúra Reuters. Uviedla, že Die Welt citoval dnes úryvky z poskytnutého rozhovoru v predstihu.

 

"Ale tiež sme zaznamenali, že tam nedávno bolo menej zrážok," pokračoval Stoltenberg. "Boje pokračujú v niektorých častiach, ale sú tu známky mierneho zlepšenia."

 

Varoval však, že celková situácia na východe Ukrajiny je naďalej nestabilná a zložitgá. "Humanitárne podmienky v regióne naďalej vyvolávajú veľké obavy," dodal.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier bude dnes v Berlíne hostiť kolegov z Francúzska, Rus a Ukrajiny. Budú rokovať o pokroku pri uplatňovaní minského mierového plánu a posúdia, či je dostatočná zhoda na to, aby sa uskutočnil štvorstranný summit.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pozval vodcov Francúzska, Nemecka a Ruska na rokovania do kazašskej metropoly Astana neskôr v januári v snahe obnoviť pokoj a mier. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však v sobotu povedala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa takýto summit neuskutoční, pokým nebude dosiahnutý pokrok v takých záležitostiach ako sú prímerie a bezpečnostné zóny pri hraniciach. Minulý štvrtok Merkelová objasnila, že všetkých 12 bodov minského mierového plánu musí byť realizovaných predtým, ako EÚ začne zvažovať zmiernenie sankcií voči Rusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies