Šéf NASA oznámil odvolanie pozvánky pre riaditeľa Roskosmosu

NETKY.SK • 5 Január 2019, 22:28 • 2 min
Šéf NASA oznámil odvolanie pozvánky pre riaditeľa Roskosmosu

WASHINGTON - Riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jim Bridenstine odvolal pozvánku na návštevu Spojených štátov pre šéfa ruskej vesmírnej agentúry.

slovakia

left justify in out

Urobil tak po tom, ako členovia Kongresu upozornili, že sa nachádza na sankčnom zozname USA, informoval v sobotu denník Washington Post.

 

Bridenstine uviedol, že pozvánka bola snahou o udržiavanie kontaktov s generálnym riaditeľom Roskosmosu Dmitrijom Rogozinom. Podľa vlastných slov pre Washington Post ju však stiahol, keď si od početných senátorov vypočul, že "toto nie je dobrý nápad".

 

Pozvanie vyvolalo znepokojenie časti členov amerického Kongresu, ktorí poukázali na to, že sankcie obvykle znamenajú zákaz vstupu na územie USA. Rogozina zaradili na sankčný zoznam v roku 2014 v reakcii na postup Ruska na Ukrajine. Riaditeľom agentúry Roskosmos sa stal v máji 2018, predtým pôsobil od roku 2011 ako ruský vicepremiér pre obranný a vesmírny priemysel.

 

 

Hoci sú diplomatické vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú narušené, spolupráca medzi vesmírnymi agentúrami oboch krajín pokračuje. NASA je v súčasnosti odkázaná na ruský vesmírny program pri cestách svojich astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pripomína v správe agentúra DPA.

 

Ruská tlačová agentúra TASS v sobotu uviedla, že Roskosmos čaká na vysvetlenie odvolania pozvánky pre svojho riaditeľa. Citovala vyhlásenie Roskosmosu, podľa ktorého spolupráca vesmírnych agentúr oboch krajín v otázke ISS a iných vesmírnych programov "zatiaľ nebola pozastavená".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies