Šéf najväčšej skládky v Európe v domácom väzení

NETKY.SK • 10 Január 2014, 07:46 • 2 min
Šéf najväčšej skládky v Európe v domácom väzení

RÍM - Talianska polícia vo štvrtok potvrdila umiestnenie majiteľa Malagrotty, najväčšej skládky v Európe nachádzajúcej sa neďaleko metropoly Rím, do domáceho väzenia.

slovakia

left justify in out

Manlio Cerroni prezývaný aj Kráľ odpadu je totiž vyšetrovaný pre podozrenie z ilegálneho nakladania s odpadom. EÚ nariadila uzavrieť jeho spornú skládku s rozlohou 250 hektárov ešte v roku 2007, stalo sa tak však až v októbri minulého roka najmä vďaka opakovanému udeľovaniu povolenia zo strany tamojších úradov. Polícia preto vyšetruje aj podiel ďalších šiestich ľudí vrátane vysokého predstaviteľa regiónu Lazio. Cerroni je pritom na Apeninskom polostrove známy ako veľkopodnikateľ v oblasti likvidácie odpadu a jeho ročný obrat sa podľa tamojších médií odhaduje na miliardu eur.

EÚ sa dlhodobo sporí s Talianskom pre skládky odpadu. Pred piatimi rokmi mu pohrozil súdom pre alarmujúcu situáciu v okolí mesta Neapol, kde sa nekontrolovateľne hromadili odpadky. Za nahromadením miliónov ton odpadu údajne stoja mafiáni z Camorry. EÚ v roku 2011 Taliansku posledné varovanie v tejto veci a pohrozil vysokou pokutou za nesplnenie nariadení, čo talianskym úradom ešte v marci 2010 prikázal Súdny dvor Európskej únie. V máji 2012 zase dala EK Talianom dva mesiace na napravenie pochybení pri nakladaní s odpadom na rímskej skládke Malagrotta, ktorá napriek mohutným protestom fungovala 30 rokov. Cerroni sa minulý rok vyjadril, že skládka ušetrila Rimanom dve miliardy eur a že do piatich rokoch má na jej mieste vyrásť park.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies