Šéf najväčšej ruskej automobilky Avtovaz Bo Andersson končí

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 15:42 • 2 min
Šéf najväčšej ruskej automobilky Avtovaz Bo Andersson končí

MOSKVA - Švédsky šéf najväčšej ruskej automobilky Avtovaz Bo Andersson (60) musí po dvoch rokoch odísť.

slovakia

left justify in out

Nový predseda predstavenstva bude vymenovaný 15. marca, uviedla dnes agentúra Tass s odolaním sa na hlavného akcionára Renault-Nissan.

 

Andersson sa od začiatku roka 2014 pokúšal sanovať v kríze sa nachádzajúcu automobilku. Prepustil tretinu zamestnancov, zreorganizoval produkciu a prestavil nové modely značky Lada.

 

Podľa mediálnych správ považovala ruská štátna technologická firma Rostec, ktorá je akcionárom v Avtovaze, prepúšťanie za príliš rozsiahle. Andersson zároveň príliš draho nakúpil zahraničné dielce, uviedol šéf Rostecu Sergej Čemesov.

 

Ďalší akcionár Renault-Nissan zasa považoval stratu automobilky za príliš vysokú. Avtovaz vlani zaznamenal stratu 74 miliárd RUB (940 miliónov eur).

Vlani sa predaj nových áut na ruskom trhu prepadol o 36 %. Dôvodom bola ekonomická kríza. Andersson pred svojím pôsobením v Avtovaze od roku 2009 sanoval aj ruského výrobcu nákladných áut GAZ. Avotvaz so sídlom v Togliatti kontroluje aliancia Rostec Auto, v ktorej má väčšinu Renault-Nissan.

(1 EUR = 78,7226 RUB)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona