Šéf najsilnejšej chorvátskej strany odstúpil z funkcie

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:35 • 2 min
Šéf najsilnejšej chorvátskej strany odstúpil z funkcie

ZÁHREB - Predseda najsilnejšej politickej strany v Chorvátsku dnes oznámil odchod z tejto funkcie v dôsledku korupčného škandálu a rozpadu vládnej koalície. Urobil tak deň po tom, ako parlament v Záhrebe odhlasoval svoje rozpustenie a vypísanie predčasných volieb.

slovakia

left justify in out

"Sľúbil som väčšinu v parlamente a nepodarilo sa mi to," zdôvodnil podľa agentúry DPA svoje rozhodnutie šéf Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Tomislav Karamarko, ktorý sa snažil vytvoriť novú vládu po tom, ako tá doterajšia stroskotala na nezhodách medzi koaličnými partnermi.

 

Strana Most, ktorá s HDZ tvorila vládnu koalíciu, požadovala odstúpenie Karamarka z funkcie vicepremiéra pre podozrenia z korupcie. Karamarko tejto požiadavke "symbolicky" vyhovel až minulú stredu, deň predtým, ako parlament z iniciatívy HDZ vyjadril nedôveru nestraníckemu premiérovi Tihomirovi Oreškovičovi a spečatil tak pád celej vlády.

 

HDZ ako najsilnejšia parlamentná strana mala následne nájsť v parlamente dostatok hlasov na to, aby získala väčšinovú podporu pre svojho nového kandidáta na premiéra - doterajšieho ministra financií Zdravka Mariča. V pondelok však poslanci odhlasovali rozpustenie zákonodarného zboru k 15. júlu a vypísanie predčasných volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies