Šéf moskovského baletu neodpustil útočníkom s kyselinou

NETKY.SK • 6 November 2013, 18:46 • 2 min
Šéf moskovského baletu neodpustil útočníkom s kyselinou

MOSKVA - Umelecký riaditeľ a šéf baletu moskovského divadla Boľšoj teatr, ktorý sa dnes dostavil na súd v čiernych okuliaroch, vypovedal, že neodpustil útočníkom s kyselinou, ktorí ho takmer pripravili o zrak. Požiadal o odškodnenie vo výške takmer 100.000 dolárov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sergej Filin sa objavil na proces s troma obvinenými po prvý raz od útoku zo 17. januára, ktorý odhalil ostré konkurenčné spory v poprednej ruskej kultúrnej ustanovizni. Smerom k súdnej klietke, v ktorej sedeli obvinení, sa nepozrel.

"Neodpúšťam nikomu za to, čo sa mi stalo. To je veľmi dôležité," povedal Filin súdu po tom, ako opísal neskorý nočný útok maskovaného útočníka, ktorý mu vchrstol kyselinu do tváre. Páchateľa nevie identifikovať, do tváre mu takmer nevidel, mal kapucňu. "Okamžite som pocítil veľmi silnú bolesť," opísal emotívne útok, ku ktorému došlo neďaleko jeho bytu v Moskve. "Moje oči zoslabli. Ešte nikdy v živote som takú bolesť necítil. Nechcel by som rozprávať o tom, ako som padol a plazil sa v špine..." Pod pravou tvárou má červenú jazvu a sudca povedal, že ho médiá nemajú fotografovať ani filmovať. Filin uviedol, že požaduje morálne odškodnenie vo výške troch miliónov rubľov (takmer 68.600 eur) a náhradu materiálnych škôd 508.000 rubľov (11.650 eur).

Medzi obvinenými je sólista baletu Boľšoj teatr Pavel Dmitričenko, ktorému hrozí až 12 rokov väzenia, ak ho súd uzná vinným z organizácie a uskutočnenia útoku. Tanečník akúkoľvek svoju účasť popiera a jeho údajný spolupáchateľ, recidivista Jurij Zaruckij, tvrdí, že konal sám. Tretí obvinený Andrej Lipatov poprel, že odviezol útočníka na miesto činu a po čine preč. Filin vypovedal, že absolvoval 23 operácií tváre a očí, a to aj v Nemecku, a čakajú ho ďalšie, konkrétne ešte tento mesiac operácia pravého oka. Na ľavé už vidí na 80 percent. Nie je jasné, koľko z bývalých povinností bude schopný zastať, keď sa v septembri oficiálne vráti do slávneho divadla v centre Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies