Šéf macedónskych demokratov: Gruevski nemôže rátať s amnestiou, skončí pred súdom

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 19:35 • 2 min
Šéf macedónskych demokratov: Gruevski nemôže rátať s amnestiou, skončí pred súdom

SKOPJE - Šéf macedónskych sociálnych demokratov Zoran Zaev obvinil dlhoročného premiéra krajiny Nikolu Gruevského, že bráni pokojnému odovzdaniu moci, pretože chce pre seba a svojich blízkych spolupracovníkov získať cestou rokovaní záruky amnestie.

slovakia

left justify in out

Ako však vyplýva zo slov Zaeva pre macedónske vysielanie rozhlasovej stanice Deutsche Welle, táto snaha o beztrestnosť nebude korunovaná úspechom a Gruevski skončí pred súdom. O jeho vine by podľa Zaevových slov mala rozhodnúť nezávislá justícia.

 

Zaev disponuje vďaka dohode o spolupráci s predstaviteľmi strán zastupujúcich príslušníkov albánskeho etnika od začiatku februára väčšinou 67 poslancov v 120-člennom zákonodarnom zbore. Macedónsky prezident Gjorge Ivanov ho však odmieta poveriť zostavením novej vlády postjuhoslovanskej republiky.

 

Podľa Zaevových slov stáli Gruevski a Ivanov i za útokom stúpencov dlhoročného premiéra na parlament, pri ktorom došlo v uplynulom týždni aj k viacerým zraneniam poslancov.

Stalo sa tak po voľbe nového predsedu parlamentu Talata Xhaveriho, ktorý sa dnes ujal funkcie, aj keď mu jeho predchodca Trajko Veljanoski odmietol formálne odovzdať agendu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies