Šéf MAAE pricestoval na jadrové rozhovory do Teheránu

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 07:37 • 2 min
Šéf MAAE pricestoval na jadrové rozhovory do Teheránu

Šéf MAAE pricestoval na jadrové rozhovory do Teheránu - Politika Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano pricestoval dnes ráno miestneho času do Teheránu, kde ho privítal iránsky vyslanec pri MAAE Alí Asghar Soltaníja. Amano sa

slovakia

left justify in out

img

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano pricestoval dnes ráno miestneho času do Teheránu, kde ho privítal iránsky vyslanec pri MAAE Alí Asghar Soltaníja. Amano sa pokúsi dosiahnuť dohodu o podmienkach, ktoré umožnia dozornej agentúre OSN pokračovať v skúmaní, či Irán tajne nevyvíja jadrové zbrane.
      Počas svojej jednodňovej návštevy sa Amano stretne s iránskym ministrom zahraničných vecí Alím Akbarom Sálehím, šéfom Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ferejdúnom Abbásím Daváním a hlavným jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím, ktorý bude viesť iránsku delegáciu na stredajších jadrových rozhovoroch so šiestimi svetovými veľmocami v Bagdade.
      Pred odletom do Teheránu vyjadril Amano nádej, že sa mu podarí dosiahnuť dohodu, ale varoval, že nič nie je isté. "Návšteva Teheránu a priame rozhovory s vysokopostavenými činiteľmi budú užitočné na dosiahnutie dohody," uviedol generálny riaditeľ MAAE.
      Návštevy generálneho riaditeľa MAAE sú v Iráne zriedkavé. Poslednú takúto cestu uskutočnil Amanov predchodca Muhammad Baradej v októbri 2009.
      V delegácii MAAE s Amanom budú aj jeho námestník pre politické otázky Rafael Grossi a šéf jadrových inšpektorov Herman Nackaerts.
      Irán odmieta inšpektorom MAAE povoliť prístup do niektorých výskumných centier, v ktorých sa podľa domnienok západných krajín pracuje na tajných vojenských  programoch určených na vývoj jadrových zbraní. Bezpečnostná rada OSN uvalila za to na Irán ekonomické sankcie. Irán opakovane tvrdí, že jedrovú energiu využíva len na mierové účely

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona